Politician ungar: Folosiţi capete de porc pentru a alunga migranţii musulmani

Un deputat ungar din Parlamentul European a fost intens criticat pentru propunerea sa, potrivit căreia Ungaria ar putea folosi capete de porc pentru a speria migranţii musulmani care doresc să vină în Europa.
Refugiaţi sirieni discută cu poliţiştii în Roszke, Ungaria, la gardul de sârma ghimpată ridicat de-a lungul frontierei sârbo-ungare, 28 august 2015.
Refugiaţi sirieni discută cu poliţiştii în Roszke, Ungaria, la gardul de sârma ghimpată ridicat de-a lungul frontierei sârbo-ungare, 28 august 2015. (Captură Foto)

Sugestia de luni a europarlamentarului Gyorgy Schopflin a fost făcută după un val de critici îndreptate către cetăţenii ungari din zonele rurale ale ţării care au folosit anumite metode pentru a descuraja migranţii, respectiv măşti care imită chipul uman.

“Imaginile umane sunt interzise”, a scris pe Twitter politicianul, folosind termenul arab care se referă la cuvinte sau imagini care sunt considerate o erezie în Islam. “Dar, capul de porc va descuraja [migranţii] într-o manieră mai eficientă”. Ulterior, mesajul postat pe Twitter a fost aparent şters.

Musulmanii consideră carnea de porc ca fiind murdară, iar Coranul cere musulmanilor să nu consume această carne.

Comentariul politicianului a atras imediat critici aspre, inclusiv din partea directorului Human Rights Watch, Andrew Stroehlein. “Cuvintele dumneavoastră sunt dezgustătoare. M-aş aştepta la aşa ceva de la troli neo-nazişti anonimi, dar dumneavoastră sunteţi un europarlamentar. Comportaţi-vă ca atare”, a declarat Stroehlein într-un mesaj postat online, conform ziarului The Independent.

Într-un interviu cu website-ul Mandiner.hu, Gyorgy Schopflin a declarat că, de fapt, i-a fost acordată o importantă prea mare comentariului său.

“Nu am umilit pe nimeni. Când am menţionat, ca răspuns la o întrebare, că ar fi mai eficiente capetele de porc decât măştile din sfeclă de zahăr, am vrut să fie un mic experiment de gândire, nimic altceva”, a declarat politicianul ungar.

În ultimul an, politicienii ungari, conduşi de premierul Viktor Orban, l-au criticat pe cancelarul german Angela Merkel pentru politica sa în problema refugiaţilor. În luna iulie, Human Rights Watch a declarat că autorităţile ungare folosesc forţa excesivă pentru a împiedica migranţii să treacă frontiera Ungariei.