Pârvan: Un nou acord cu FMI va oferi o scuză celor aflaţi la guvernare de a nu face nimic

Epoch Times România
08.11.2012

Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan, a declarat pentru NewsIn că un nou acord cu FMI este necesar, în condiţiile în care creşte incertitudinea pe pieţele financiare, dar că acesta va oferi "o scuză guvernanţior de a nu face nimic".

"Un nou acord cu FMI este necesar în condiţiile în care creşte incertitudinea pe pieţele financiare, care şi aşa nu se simt prea bine, iar România nu este una dintre ţările care să poată să-şi permită să îşi rostogolească datoriile la costuri mai mari. Nu este de dorit un nou acord, dar pentru această perioadă este necesar. Partea negativă ar fi aceea că putem auzi în continuare aceeaşi apărare a guvernanţilor: nu putem face nimic că avem acord cu FMI. Oferă o scuză celor aflaţi la guvernare de a nu face nimic", a menţionat Cristian Pârvan.

Acesta susţine că, în principiu, este evident că România are nevoie de acest acord pentru că "este clar că măsurile care se doresc a fi implementate, indiferent de Guvern, vor derapa".

"Nu suntem de acord cu privatizările acestea impuse şi pe termene foarte scurte, mai ales în domenii strategice cum este Romgaz, Transgaz, care pot aduce o contribuţie negativă majoră, nedorită, asupra evoluţiei economice. Este suficient să vedem că măsura cerută de FMI cu creşterea preţului la gaze şi la energie va lovi puternic în industria românească cu repercusiuni în PIB", a mai spus Pârvan.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, la începutul discuţiilor de la Cotroceni cu delegaţia FMI, că a decis cu premierul Victor Ponta şi cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu ca România să încheie un nou acord cu Fondul, pe o perioadă de un an sau doi ani.

"Cred că este momentul potrivit să ne uităm la acordul existent şi la cel viitor, asupra câtorva elemente. Aseară am discutat cu premierul, cu guvernatorul Băncii Naţionale, vrem să avem un nou acord cu FMI pe unu sau doi ani. Aş vrea să ştiu care este părerea dumneavoastră despre imaginea actuală asupra stabilităţii macroeconomice", a început Băsescu discuţia cu experţii Fondului.

Premierul Victor Ponta a explicat joi, pentru B1tv, că deocamdată nu poate spune despre ce sumă va fi vorba în noul acord care va fi încheiat cu FMI, întrucât „nu am început concret aceste discuţii cu FMI”, însă a precizat că acordul va fi „un certificat de bună purtare” pe pieţele financiare.

„În momentul în care ai un acord, un certificat de la nişte instiuţii internaţionale privind reformele structurale, privind modul în care îţi foloseşti deficitul bugetar, în acel moment, cu acest certificat de bună purtare poţi să te duci pe pieţele financiare private şi să te împrumuţi cu o dobândă mai mică”, a explicat Ponta. El a precizat că nu poate spune despre ce sumă va fi vorba în noul acord, întrucât „nu am început concret aceste discuţii cu FMI”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor