OMS confirmă primul caz de nouă tulpină mpox (variola maimuţei) în afara Africii

Variola maimuţei (CDC / Getty Images)
Redacţia
16.08.2024

Oficialii din domeniul sănătăţii mondiale au confirmat joi un caz de infecţie cu o nouă tulpină a virusului mpox în Suedia şi l-au asociat de o epidemie în creştere în Africa, fiind primul semn al răspândirii bolii în afara continentului. Confirmarea survine la o zi după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat boala o urgenţă de sănătate publică globală.

Autorităţile de sănătate suedeze au declarat în cadrul unei conferinţe de presă că persoana infectată a contractat virusul în Africa, fiind vorba de tulpina cladei Ib (Clada Ib este o variantă a virusului mpox - cunoscut anterior sub numele de variola maimuţei -, care face parte din clasa mai largă a cladelor de virus mpox. În general, mpox este clasificat în două clade principale: clada I şi clada II - n.tr.) implicată în recentul focar. Persoana primeşte tratament.

„Apariţia unui caz în Europa ar putea accelera răspândirea internaţională a mpox. Un caz în Suedia înseamnă cel mai probabil zeci de cazuri nedetectate în Europa”, a declarat Lawrence Gostin, expert în sănătate publică şi profesor la Georgetown Law din Washington.

Dr. Brian Ferguson de la Universitatea din Cambridge a spus că acest caz al unui călător suedez este îngrijorător, dar nu surprinzător, având în vedere gravitatea şi răspândirea epidemiei în Africa.

„Probabil vor apărea mai multe cazuri aici şi în alte părţi ale lumii, deoarece în prezent nu există mecanisme care să împiedice apariţia cazurilor importate de mpox”, a adăugat el.

OMS a declarat miercuri epidemia din Africa drept urgenţă de sănătate publică de interes internaţional (PHEIC), după ce cazurile din Republica Democrată Congo s-au extins în ţările învecinate. PHEIC reprezintă cel mai înalt nivel de alertă al OMS.

În Congo s-au înregistrat 27.000 de cazuri şi peste 1.100 de decese, în special în rândul copiilor, de la începutul actualei epidemii în ianuarie 2023.

Grupul global pentru vaccinuri Gavi a declarat că dispune de până la 500 de milioane USD pentru a trimite vaccinuri în ţările afectate de epidemia de mpox din Africa. Oficialii americani şi canadieni au declarat că nu au identificat niciun caz până în prezent.

„Acesta este primul caz de mpox din clada I raportat în afara continentului african”, a declarat purtătorul de cuvânt al CDC, David Daigle, menţionând că agenţia urmăreşte îndeaproape epidemia.

CDC a emis recent o actualizare a Reţelei de alertă în domeniul sănătăţii şi un aviz actualizat privind sănătatea călătorilor pentru a informa clinicienii americani, călătorii şi partenerii din domeniul sănătăţii publice cu privire la răspândirea mpox clada I în ţări care nu au raportat anterior cazuri de mpox.

Clada Ib, tulpina virusului care stă la baza actualei epidemii, este o variantă nouă a cladei I, endemică în Congo. Clada Ib pare să se răspândească mai uşor prin contacte apropiate de rutină, inclusiv prin contact sexual.

Mpox clada I tinde să cauzeze un număr mai mare de infecţii severe şi să aibă o rată de mortalitate mai mare decât mpox clada II, potrivit oficialilor din domeniul sănătăţii din SUA.

În 2022, OMS a declarat o urgenţă de sănătate publică din cauza unei epidemii de mpox cauzate de clada II, care a condus la peste 95.000 de cazuri în 115 ţări neendemice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor