Occidentul finalizează planurile pentru plafonarea preţului petrolului rusesc, înainte de lansarea unui embargou european

.
. (pixabay.com)

Oficiali americani şi occidentali finalizează planurile de impunere a unui plafon pentru preţurile petrolului rusesc, în contextul în care Banca Mondială a avertizat că orice plan va avea nevoie de participarea activă a economiilor de piaţă emergente pentru a fi eficient.

Potrivit Reuters, oficialii au declarat că nu a fost decisă încă nicio gamă de preţuri, însă o persoană familiarizată cu procesul a declarat că plafonul va fi stabilit în conformitate cu media istorică de 63-64 de dolari pe baril - un nivel care ar putea forma o limită superioară naturală.

Un astfel de nivel este în concordanţă cu comentariile recente ale secretarului Trezoreriei, Janet Yellen, potrivit cărora un plafon de preţ în intervalul de 60 de dolari ar oferi Rusiei o motivaţie să continue să producă petrol.

Administraţia preşedintelui Joe Biden a văzut în plafonarea preţului o modalitate de a reduce veniturile din petrol ale Rusiei, o sursă majoră de finanţare a războiului său împotriva Ucrainei, menţinând în acelaşi timp fluxul de petrol rusesc şi evitând vârfurile de preţ.

Preţul real va fi stabilit în următoarele săptămâni, înainte de lansarea planificată pentru 5 decembrie a unui embargou european asupra petrolului rusesc şi a restricţiilor asociate privind transportul şi asigurarea petrolului pe mare.

Un oficial de rang înalt al administraţiei Biden a declarat că rapoartele privind orice interval de preţ sunt greşite, dar a refuzat să ofere detalii.

Oficialii americani au ripostat la un raport al Bloomberg News care citează surse anonime, potrivit căruia ar fi fost forţaţi să reducă planurile de plafonare a preţurilor, cu un număr mai mic de ţări participante şi un nivel mai ridicat al preţurilor.

Administraţia a declarat reporterilor timp de săptămâni întregi că plafonarea preţurilor a dat deja roade, permiţând ţărilor să ceară reduceri mai mari de la Moscova.

De asemenea, Bloomberg a relatat că Coreea de Sud le-a spus în privat naţiunilor G7 că intenţionează să se conformeze, iar oficialii G7 încercau, de asemenea, să atragă la bord Noua Zeelandă şi Norvegia.

"Casa Albă şi administraţia păstrează cursul în ceea ce priveşte implementarea unui plafon de preţ eficient şi puternic pentru petrolul rusesc, în coordonare cu G7 şi alţi parteneri", a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, Adrienne Watson.

Yellen a declarat reporterilor la începutul acestei luni că coaliţia care a insistat pentru plafonarea preţului includea Grupul celor şapte, Uniunea Europeană şi Australia şi că "nu încearcă să înscrie alte ţări".

"Pentru noi, succesul nu va fi numărul de ţări care vor ridica mâna pentru a spune 'Susţinem ceea ce faceţi, facem parte din coaliţie'. Nu căutăm asta. Ceea ce vrem să vedem este că petrolul rusesc continuă să curgă pe piaţă şi că ţările se folosesc de pârghiile oferite de existenţa acestui plafon pentru a negocia preţuri mai mici", a afirmat Yellen.

Presiune în scădere

Diplomaţii occidentali spun că plafonul de preţ oferă deja Indiei şi altor cumpărători de petrol rusesc o pârghie mai bună în negocierile cu Moscova, permiţându-le să obţină reduceri bune.

Ministrul indonezian de Finanţe, Sri Mulyani Indrawati, a declarat pentru Jakarta Post într-un interviu publicat miercuri că Yellen i-a spus că plafonul va fi stabilit la un nivel care să fie suficient pentru a crea profit, dar nu un "profit supranormal".

"Dacă ar fi de 60 (de dolari pe baril), asta s-ar potrivi cu adevărat cu bugetul meu. Ar fi frumos", a declarat Sri Mulyani pentru ziar.

Banca Mondială a declarat miercuri că plafonarea preţului petrolului de către G7 ar putea afecta fluxul de petrol din Rusia, dar că este un "mecanism netestat" şi că are nevoie de participarea marilor pieţe emergente şi a ţărilor în curs de dezvoltare pentru a fi eficient.

Aceasta a precizat că Rusia a declarat că nu va face comerţ cu ţările care participă la plafonarea preţurilor.

Oficialii americani spun că plafonarea preţurilor va fi controlată prin atestate luate de la cumpărători din jurisdicţiile locale.