O anchetă duce la detalii suplimentare cu privire la creierul din spatele biolaboratorului secret chinezesc din California

O investigaţie a Epoch Times a dezvăluit mai multe detalii despre Jiabei "Jesse" Zhu, persoana care se află în spatele biolaboratorului de pe piaţa neagră descoperit în California, precum şi despre legăturile sale cu Partidul Comunist Chinez (PCC).
Interiorul depozitului presupusului biolaborator, în Reedley, California, la 31 iulie 2023. (Nathan Su/The Epoch Times)
Steve Ispas, Lear Zhou
22.12.2023

Un biolaborator secret funcţiona într-un depozit din Reedley, California, la aproximativ 40 de kilometri sud-est de Fresno. Acesta a fost descoperit la 19 decembrie 2022 de Jesalyn Harper, un ofiţer de aplicare a codurilor din cadrul Departamentului de pompieri al oraşului Reedley.

În depozit, Harper a descoperit mii de flacoane cu agenţi infecţioşi, inclusiv coronavirus, chlamydia, E. coli, pneumonie cu streptococ, HIV, hepatită, herpes, rubeolă şi malarie.

La 19 octombrie 2023, Zhu a fost arestat în California şi acuzat de fabricarea şi distribuirea de dispozitive medicale cu marcaj greşit şi de declaraţii false la FDA.

Zhu a intentat un proces împotriva oraşului Reedley pentru 30 de milioane USD şi împotriva districtului pentru 50 de milioane USD. Perspectiva de a purta o conversaţie cu liderii oraşului în legătură cu pretenţiile sale a fost folosită pentru a-l atrage să se prezinte la depozit şi ca acesta să fie arestat pe loc de agenţii FDA cu mitraliere automate în mâini.

Zhu a pretins că numele lui este David He, consultant şi angajat pentru a ajuta Universal Meditech şi Prestige Biotech să iasă din problemele în care se aflau. Prestige Biotech este compania care deţine laboratorul biologic din Reedley.

Însă oficialii oraşului Reedley l-au identificat ca fiind preşedintele Universal Meditech.

"Acesta nu este un consultant angajat, ci directorul general al laboratorului. Imaginea pe care o avem a directorului general al laboratorului se potriveşte perfect cu acest tip", a declarat Nicole Zieba, city managerul oraşului Reedley, într-un interviu acordat The Epoch Times.

Dar ea nu îşi poate da seama la ce s-a gândit Zhu când a dat în judecată oraşul, pretinzând că este altcineva şi atrăgând atenţia asupra sa, ceea ce a dus în cele din urmă la arestarea lui.

"Nu sunt sigură dacă este vorba de prostie, aroganţă sau de o escrocherie de lungă durată pe care pur şi simplu nu am reuşit să o desluşim... dar cu siguranţă, acest lucru mi se pare confuz şi derutant", a declarat Zieba.

Investigaţia realizată de The Epoch Times a dezvăluit legături suplimentare între Zhu şi PCC. Tatăl lui Zhu, Zongxiang Zhu, s-a născut în 1923 şi este un expert renumit expert în acupunctură în China. De asemenea, el este profesor, director al Institutului de Biofizică al Academiei Chineze de Ştiinţe, conform 163.com.

Potrivit unei enciclopedii chineze, până de curând Zongxiang Zhu a fost implicat în diverse activităţi şi a fost un personaj bine cunoscut în China.

Mama lui Jiabei Zhu, Pengdi Zhu, a fost listată ca fiind unul dintre beneficiarii efectivi la Aide Modern Cattle Industry (China) Company Limited şi la cel puţin alte patru companii chineze controlate de Jiabei Zhu, potrivit raportului Comisiei speciale a Camerei Reprezentanţilor privind Partidul Comunist Chinez, care a fost publicat la 15 noiembrie 2023.

Numele lui Pengdi Zhu este, de asemenea, listat ca beneficiar real al Qingdao Aide Biotechnology Development Fund (General Partnership), o companie care se asociază cu compania Ai De Biopharmaceutical Industry (Qingdao) Co., Ltd., a lui Jiabei Zhu.

Shanghai Kunpeng Technology Investment and Development Limited, o companie care o are ca reprezentant legal pe Pengdi Zhu şi care este în prezent suspendată conform site-ului de listare a întreprinderilor din Shanghai, a investit 2.250.000 de yuani (aproximativ 314.879 USD) în Aide Modern Cattle Industry (Qingdao) Company Limited în decembrie 2020.

Potrivit raportului Comisiei de anchetă a Camerei Reprezentanţilor, principala companie controlată de Jiabei Zhu, Aide Modern Cattle Industry (China) Company Limited, a fost înfiinţată în 2002, cu un capital social înregistrat de 181.000.000.000 de yuani (25.219.092 USD la cursul de schimb de astăzi).

Potrivit site-ului de listare a companiei, aceasta a fost implicată în 62 de procese, cel mai recent fiind o dispută legată de un contract de împrumut financiar, care a declanşat îngheţarea capitalurilor proprii de 10 milioane de yuani (1.393.418 USD la cursul actual) şi s-a încheiat cu o execuţie care a vizat 12.294.755 de yuani (1.713.698 USD la cursul actual), la 27 octombrie 2023.

Conform statutului actualizat de pe site-ul qcc.com, Aide Modern Cattle Industry (China) Company Limited a fost listată ca fiind "anormal de activă" la 23 septembrie 2021, deoarece oamenii nu au putut contacta compania prin intermediul adresei înregistrate.

Deşi The Epoch Times nu a obţinut data exactă la care domnul Zhu a intrat în Statele Unite sub numele de Qiang (David) He, anul 2021 corespunde cu momentul în care compania sa principală din China a fost listată ca fiind "anormal funcţională" din cauza lipsei de contact.

Aide Modern Cattle Industry (China) Company Limited este încă activă, potrivit site-ului qcc.com. Xuejun Zhang, membru al consiliului de administraţie al societăţii publice Jushri Technologies Inc. a fost, de asemenea, listat ca membru activ al consiliului de administraţie al Aide Modern Cattle Industry (China) Company Limited, la pagina 39 din raportul anual Jushri Technologies 2022, publicat la 24 aprilie 2023.

În 2016, Curtea Supremă din Canada a pronunţat o hotărâre împotriva lui Zhu în valoare de 330 de milioane de dolari canadieni, iar o instanţă din Hong Kong a pronunţat altă hotărâre în valoare de 8,5 milioane de dolari canadieni, în acelaşi an. Cu toate acestea, nu au fost intentate procese în China pentru aceleaşi daune suferite, unde Aide continuă să opereze.

Printre alte legături se numără Barry Zhang (Bai-Rui Zhang), care figurează ca agent înregistrat al Prestige Biotech de către secretarul de stat din Nevada; şi Michael M. Lin (Meng-Ru Lin) de la Lin Law Group din Nevada, care este avocatul principal angajat de Universal Meditech. Ambii au relaţii strânse cu Frontul Unit al PCC.

Zhang a fost listat ca fiind unul dintre liderii comunităţii în cadrul Hunan Benevolent Association of America, conform site-ului oficial al acesteia, în timp ce Lin a fost sponsor activ al Galei Festivalului de primăvară chinezesc din Las Vegas, susţinută de Consulatul General al R.P.C. din San Francisco.

Universal Meditech părea, de asemenea, să aibă o relaţie strânsă cu guvernul chinez. Directorul său de operaţiuni, Candace Liu, a participat ca invitat la Forumul de afaceri China-California din 2019. Forumul a fost organizat în principal de Consulatul General al Chinei din Los Angeles, precum şi de Biroul pentru afaceri şi dezvoltare economică al guvernatorului Californiei, potrivit unui raport UNE News.

În prezent, potrivit LinkedIn, Liu este vicepreşedinte pentru dezvoltarea afacerilor, America de Nord, la jd.com, una dintre cele mai mari companii de retail online din China.

Biolaboratorul californian a primit peste 1,3 milioane de dolari în plăţi inexplicabile de la bănci din China în perioada în care a funcţionat, potrivit legislatorilor americani.

Interiorul presupusului biolaborator, în Reedley, California, la 31 iulie 2023. (Prin amabilitatea oraşului Reedley)
Interiorul presupusului biolaborator, în Reedley, California, la 31 iulie 2023. (Prin amabilitatea oraşului Reedley)

Posibil Ebola în congelator

În mai 2023, mai multe agenţii au inspectat laboratorul - CDC, FDA, County Public Health şi California Department of Public Health. Acestea au analizat toate articolele din frigidere şi congelatoare care erau etichetate, putând determina ce era în ele. Însă existau multe alte articole care nu erau etichetate sau erau etichetate cu un cod pentru care oficialii oraşului nu aveau cheia.

CDC a creat un raport pentru cele 20 de articole care au fost etichetate. Toate aceste obiecte au fost stropite, dezinfectate şi puse în containere speciale pentru deşeuri pentru a fi incinerate.

În iulie, un lucrător al oraşului a găsit un congelator pe care era scris "Ebola".

"Era o bucată de hârtie albă care era împăturită şi pe care nu puteai să o citeşti decât dacă o desfăşurai în mod special. Iar pe acea hârtie scria Ebola şi era scrisă de mână", a declarat Harper din oraşul Reedley pentru The Epoch Times.

Nimic din interiorul acelui congelator nu era etichetat. Acest lucru i-a făcut nopţi albe doamnei Harper. CDC nu ar investiga ceva dacă nu ar avea o etichetă specifică pe el.

"Cu excepţia cazului în care un articol nu este etichetat cu adevărat Ebola, altceva nu intră în sfera de competenţă a CDC pentru agenţii lor selectivi", a declarat Harper.

Pungile cu potenţialul virus Ebola au fost puse în congelator în mod dezordonat. Toate erau în pungi sigilabile argintii.

Oraşul nu a aflat niciodată ce se afla de fapt în pungi, deoarece CDC nu le-a examinat niciodată.

"Nu au venit, nu au testat, nici măcar nu ne-au cerut să luăm probe şi cred că acesta este motivul pentru care raportul Congresului a fost atât de critic la adresa [CDC]", a declarat Harper.

Cu toate acestea, probele au fost distruse.

În alte frigidere s-au găsit lucruri de natură necunoscută vărsate pe fundul tăvilor şi se părea că au fost lipite cu bandă adezivă şi mutate în depozit sau din alt depozit, a afirmat Harper.

"Totul pare să fi fost făcut la nimereală", a spus ea.

Anterior, CDC a sfârşit prin a-i închide telefonul în nas doamnei Harper în urma unei alte anchete. În martie 2023, în timpul unui mandat de inspecţie, după ce inspectorii au plecat, Harper a rămas singură în clădire, deoarece trebuia să stabilească dacă să oprească curentul în clădire pentru a preveni un incendiu, având în vedere lucrurile dezordonate din depozit.

Cu curentul oprit, conţinutul congelatoarelor s-ar fi topit, cu consecinţe potenţial periculoase din cauza agenţilor patogeni. Acesta este momentul în care a sunat la CDC pentru sfaturi.

"A fost o convorbire telefonică foarte scurtă şi frustrantă, iar ei i-au închis telefonul", a declarat Harper.

Ea a hotărât să nu oprească curentul în partea clădirii în care se aflau congelatoarele după ce s-a consultat cu Zieba.

Deşi Zieba şi Harper nu au cunoştinţă de alte posibile acuzaţii împotriva lui Zhu, ele consideră că ar trebui să se implice comisiile Congresului pentru Energie şi Comerţ, deoarece, potrivit doamnei Zieba, comitetul selectiv al PCC nu are autoritate asupra laboratoarelor finanţate din fonduri private.

"Trebuie să existe o singură sursă în cadrul guvernului care să fie responsabilă pentru laboratoarele private", a adăugat Zieba.

Atât Zieba, cât şi Harper au adăugat că investigaţia Congresului a fost foarte nepartizană şi a implicat o mare cooperare.

"Din felul în care vorbeau, nu puteai să îţi dai seama cine era democrat şi cine era republican. Şi m-am gândit, wow, este fenomenal", a spus Zieba.

Deşi aceste virusuri ar fi putut fi folosite pentru cercetare, ar fi putut fi transformate şi în arme.

"Totul depinde de intenţie", a spus Harper.

Potrivit doctorului Limeng Yan, un virusolog care a lucrat la laboratorul de referinţă al OMS de la Universitatea din Hong Kong până în 2020, este extrem de dificil să transporţi aceşti agenţi patogeni periculoşi la nivel internaţional şi chiar mai dificil să îi obţii în Statele Unite.

"Dacă trebuie să faci transport internaţional, trebuie să dobândeşti o licenţă foarte strictă de la guvernul local şi, de asemenea, de la guvernul importat; asta înseamnă că trebuie să obţii atât aprobare din partea ţării din care îl expediezi, cât şi [din partea] Statelor Unite. Şi, de asemenea, toate aceste transporturi trebuie să fie monitorizate cu atenţie de către curieri, cum ar fi, noi folosim FedEx sau DHL. Fără o licenţă, acest lucru ar putea fi făcut doar în mod ilegal", a declarat dl Yan pentru The Epoch Times.

Exteriorul biolaboratorului din Reedley, California, la 31 iulie 2023. (Nathan Su/The Epoch Times)
Exteriorul biolaboratorului din Reedley, California, la 31 iulie 2023. (Nathan Su/The Epoch Times)

Cazul juridic al lui Zhu

Zhu este reprezentat de Tony Capozzi, un avocat al apărării bine cunoscut în zona Fresno. Imediat după ce a fost anunţat ca fiind avocatul apărării lui Zhu, Capozzi a menţionat pentru un alt post de televiziune că Zhu a solicitat azil, însă avocatul nu a oferit nicio confirmare sau dovadă atunci când a fost întrebat în repetate rânduri de The Epoch Times.

Capozzi a declarat însă pentru The Epoch Times că aşteaptă dovezile privind acuzaţiile penale aduse clientului său, Jiabei Zhu.

"Nu am primit nicio astfel de dovadă. Guvernul a indicat că nu foloseşte raportul comitetului selectiv în cazul penal", a declarat Capozzi.

Zhu a pledat nevinovat pentru ambele acuzaţii la 16 noiembrie, iar în cadrul audierii de detenţie, acesta a negat confiscarea proprietăţilor din depozit, care au fost în mare parte distruse de oraşul Reedley în temeiul unui ordin judecătoresc.

Următoarea dată de judecată a fost stabilită pentru 17 ianuarie 2024, pentru o şedinţă de examinare. Până atunci, Zhu va rămâne în arest preventiv, potrivit site-ului web privind statutul instanţei.

Nu a fost încă stabilită o dată pentru începerea procesului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor