Nou val de pensionări în Justiţie. Predoiu se spală pe mâini de orice răspundere şi dă vina pe liderii din sistemul judiciar

Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei
Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei (Epoch Times Romania)

Secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) are pe ordinea de zi a şedinţei de joi cererile de pensionare depuse de 24 de magistraţi, între care judecătoarea Nicoleta Ţînţ, fost preşedinte al CSM, aceasta după ce, ieri, a fost aprobată pensionarea a 25 de procurori iar în ultima lună s-au pensionat peste 150 de judecători şi procurori, relatează HotNews.

Între cei 24 de judecători ale căror cereri de pensionare vor fi discutate în şedinţa de joi a secţiei CSM se află cinci magistraţi de la Curtea de Apel Bucureşti şi patru de la Tribunalul Bucureşti. De asemenea, pe listă este şi judecătoarea Nicoleta Ţînţ, fost preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii în mandatul 2020-2021.

Cu o zi în urmă, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a acuzat lideri din sistemul judiciar că „au indus panica în rândul magistraţilor prin colportarea unor zvonuri” care au dus la pensionările în masă, în contextul preconizatelor modificări privind reducerea pensiilor şi modificarea vârstei de pensionare în justiţie. De asemenea, Predoiu a susţinut că Guvernul nu are nicio responsabilitate.

„Din păcate, s-a instalat o panică, dar această panică nu a fost cauzată de Executiv.

Panica a fost instalată de unii lideri din sistem care au colportat zvonuri. Nu Ministerul Justiţiei, nu Guvernul a indus această neîncredere în sistem. Guvernul nu a luat cu nimic prin surprindere sistemul (...) Exemplul unor lideri este urmat imediat. (...)

Un lider îşi asumă o răspundere, să se informeze, să se angajeze faţă de sistem, să discute cu celelalte sisteme. De-aia e lider, de-aia s-a dus în CSM. E foarte simplu să te pui la adăpost şi apoi să te dai de ceasul morţii pentru sistem”, a susţinut Predoiu, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Chestionat despre responsabilitatea Guvernului, care a anunţat diferite variante legate de condiţiile de pensionare din sistemul judiciar, Predoiu a susţinut, din nou, că „de data aceasta a fost clar responsabilitatea sistemului judiciar”: „Cum pot să admit că un magistrat, care e un om educat, şcolit, un om care cunoaşte legile, procedurile, raporturile dintre puterile statului nu înţelege semnificaţia unei dezbateri politice şi o confundă cu o cvasi-lovitură de sistem printr-o ordonanţă adoptată peste noapte?”.

Articolul integral poate fi citit aici.