Niciodată nu e prea târziu să îţi împlineşti visul: "Sunt cel mai fericit tip de 91 de ani din ţară"

Foto:
Foto: (Prin amabilitatea lui Mark Karweick)

Robert "Bob" Rohloff din Appleton, Wisconsin, este frizer de 75 de ani, iar anul acesta, la vârsta de 91 de ani, şi-a împlinit visul de a-şi deschide propria frizerie.

Rohloff afirmă că a cunoaşte meserie este un lucru, dar personalitatea reprezintă 90 la sută din afacere.

"Trebuie să fii o persoană sociabilă", a declarat el pentru The Epoch Times. "Trebuie să fii un bun oaspete, un bun ascultător şi o persoană bună, acesta fiind cel mai important lucru. Tatăl meu a fost aşa, iar eu am crescut în acest fel."

Robert Rohloff, în vârstă de 91 de ani, conduce Bob's Old Fashioned Barbershop din Hortonville. Frizeria adăposteşte echipamente de modă veche pentru a imita frizeria tatălui său, inclusiv un scaun pentru clienţi vechi de 100 de ani.
Robert Rohloff, în vârstă de 91 de ani, conduce Bob's Old Fashioned Barbershop din Hortonville. Frizeria adăposteşte echipamente de modă veche pentru a imita frizeria tatălui său, inclusiv un scaun pentru clienţi vechi de 100 de ani. (Prin amabilitatea lui Mark Karweick)

Robert Rohloff s-a născut şi a crescut în Black Creek, unde tatăl său, Erv Rohloff, a condus Uptown Barber Shop mai mult de 50 de ani. Frizeria, deschisă în 1928, se afla în interiorul casei familiei, aşa că Rohloff şi-a petrecut o mare parte din timp privindu-l pe tatăl său la lucru şi, mai târziu, ajutându-l.

"Aveam una dintre acele frizerii de modă veche dintr-un oraş mic, în care mama mea era în partea din spate", a spus el. "Lucram două nopţi pe săptămână, până foarte târziu. Ea ne aducea brânzeturi şi biscuiţi şi era ceva obişnuit să avem 10 sau 15 persoane în frizerie. A fost un lucru interesant să creşti în acea atmosferă."

Tatăl lui Robert Rohloff îl tunde în 1929.
Tatăl lui Robert Rohloff îl tunde în 1929. (Prin amabilitatea lui Mark Karweick)

Robert Rohloff şi-a început ucenicia de frizer în 1948, pe când era în primul an de liceu. A urmat cursurile şcolii profesionale pe care le frecventa în fiecare zi de luni şi tundea părul în faţa unei planşe de frizerie în serile de joi. Trei ani mai târziu, la vârsta de 19 ani, a obţinut diploma pentru meseria de frizer.

S-a mutat de la conducerea frizeriei tatălui său din oraşul natal Black Creek, la Appleton, apoi în Utah şi Arizona, unde fratele său s-a alăturat afacerii. În cele din urmă, Robert Rohloff a decis să se mute înapoi în Appleton cu familia sa.

Timp de 11 ani, a lucrat la Hortonville Family Barber Shop din Hortonville, Wisconsin. După ce a depăşit cu mult vârsta de pensionare, ştia că va veni timpul să îşi administreze din nou propria frizerie, dar nu se grăbea.

Domnul Rohloff în frizeria sa.
Domnul Rohloff în frizeria sa. (Prin amabilitatea lui Mark Karweick)

Domnul Rohloff bărbierind la începutul anilor 1960.
Domnul Rohloff bărbierind la începutul anilor 1960. (Prin amabilitatea lui Mark Karweick)

Domnul Rohloff tunde părul unui client în 2023.
Domnul Rohloff tunde părul unui client în 2023. (Prin amabilitatea lui Mark Karweick)

"Am spus că atunci când va apărea frizerul potrivit în căutarea unui loc de muncă, îmi voi deschide din nou propria frizerie, iar Mark a venit doar pentru a se tunde", a spus dl Rohloff. "Ne-am strâns mâna şi am deschis afacerea."

Împreună cu Mark Karweick şi Moira Schimke, fosta proprietară a frizeriei Hortonville Family Barbershop, Rohloff a deschis Bob's Old Fashioned Barbershop chiar lângă autostrada din Hortonville, pe 5 iunie. El a umplut frizeria cu echipamente de modă veche pentru a imita frizeria tatălui său, inclusiv un scaun pentru clienţi, vechi de 100 de ani.

"Am două fiice care au crezut că la 91 de ani sunt nebun", a declarat el pentru The Epoch Times. "Dar am explicat: "Hei, este deja în proces, mă voi ocupa eu de asta!". Şi am făcut-o. ... Sunt atât de relaxat. I-am spus soţiei mele: 'Sunt cel mai fericit bărbat de 91 de ani din ţară'".

Domnul Rohloff coafând părul soţiei sale la cea de-a 91-a aniversare a sa.
Domnul Rohloff coafând părul soţiei sale la cea de-a 91-a aniversare a sa. (Prin amabilitatea lui Mark Karweick)

Soţia sa, Marian Rohloff, de 73 de ani, era încântată, astfel că domnul Rohloff s-a apucat de treabă, bărbierind joia şi vinerea toată ziua, marţea dimineaţa până la prânz şi în fiecare a treia sâmbătă. Clienţii săi sunt în principal persoane în vârstă din comunitatea agricolă locală, în timp ce domnul Karweick îi atrage pe cei mai tineri cu abilităţile sale de ras pe cap şi cu reducerile pentru studenţi. Doamna Schimke este specializată în tunsori pentru femei. Ei împart chiria în trei părţi.

"Putem spune că suntem un salon cu servicii complete", a declarat Rohloff, care îşi iubeşte comunitatea locală, mulţi dintre ei devenind "prieteni adevăraţi" şi aducându-i legume proaspete, miere şi sirop de arţar de la fermele lor.

"Oamenii mă întreabă: Ei bine, cât timp ai de gând să lucrezi?". Eu spun: "Nu depinde de mine; atâta timp cât sunt sănătos ... Pur şi simplu mă simt minunat, aşa că teoria mea este că voi continua să lucrez.

"Mulţi oameni joacă golf, unii fac alte lucruri, aşa că eu privesc venirea aici şi tunsul părului ca pe un hobby", a spus el. "De aceea îmi menţin preţurile la un nivel scăzut. Oamenii apreciază, iar noi facem o treabă bună, aşa că eu sunt bucuros că am această situaţie."

Foto:
Foto: (Prin amabilitatea lui Mark Karweick)

Foto:
Foto: (Prin amabilitatea lui Mark Karweick)

Robert Rohloff ştie că nu poate lucra la nesfârşit. Când în cele din urmă îşi va agăţa foarfecele şi pieptenele în cui, Karweick este "pregătit" să predea frizeria. Dar între timp, nonagenarul crede cu tărie că este vital să rămână ocupat.

"Am atât de mulţi prieteni de-ai mei care chiar au plecat, au murit, care s-au retras stând în faţa televizorului. Nu rezistă mult timp", a spus Rohloff. "Eu privesc pensionarea ca o posibilitate de a face ce vreau să fac, dar nu o privesc ca şi cum aş renunţa la muncă şi nu cred că oamenii ar trebui să facă acest lucru. Cred că ar trebui să muncească cât de mult pot."