Newsweek România: 1.150.000.000 lei tocaţi netransparent de către Unifarm. Şeful instituţiei e omul lui Ponta

Criza coronavirus loveste Romania
Criza coronavirus loveste Romania (Epoch Times România)

Compania de stat Unifarm SA a primit aproximativ 235 de milioane de euro (1,15 miliarde de lei) pentru a achiziţiona în regim de urgenţă medicamente şi materiale sanitare necesare în lupta împotriva coronavirusului “Wuhan”. Totuşi, achiziţiile companiei nu sunt deloc transparente, fiind ţinute la secret atât de Unifarm cât şi de Ministerul Sănătăţii, relatează Newsweek.

La şefia Unifarm se află un personaj controversat, Adrian Ionel, care a fost numit în această funcţie în 2012 de către fostul premier Victor Ponta şi al cărui nume a apărut în 2017 într-un raport al Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii. Potrivit respectivului raport, Ionel ar fi favorizat unele firme şi ar fi produs pierderi generate de achiziţia unor vaccinuri expirate.

Cele 235 milioane de euro primite de la Guvern au fost folosite pentru achiziţionarea de măşti şi combinezoane din China şi Turcia sau chiar şi de la firme cu conexiuni cu lumea interlopă.

Banii guvernamentali au fost acordaţi prin Ministerul Finanţelor Publice, din veniturile din privatizări. Din suma primită, mai mult de jumătate (575 de milioane de lei) se va duce în rambursarea unui credit contractat recent de la Eximbank pentru achiziţia de urgenţă de materiale şi echipament sanitar. Restul de bani (540 de milioane de lei) va fi folosit de companie tot pentru achiziţia de urgenţă de materiale şi echipamente sanitare, în contextul epidemiei de coronavirus.

Secretomania din jurul contractelor de achiziţie a materialelor şi echipamentelor medicale încheiate de Unifarm a generat o serie de suspiciuni legate de modul în care sunt cheltuiţi banii publici şi, drept urmare, managerii unor spitale româneşti au început să refuze semnarea contractelor pentru achiziţionarea de la Unifarm de echipamente medicale la suprapreţ. Unul dintre motive: teama deschiderii unor dosare de corupţie.

Trebuie precizat faptul că, în această perioadă, spitalele pot achiziţiona de pe piaţa liberă aceleaşi materiale la preţuri mult mai mici.

Surse din rândul distribuitorilor de materiale sanitare şi medicamente, contactate de Newsweek România, au precizat, sub protecţia anonimatului, că spitalele preferă să deruleze în regie proprie achiziţii de materiale, aparatură, echipamente şi medicamente necesare prevenirii şi combaterii noului coronavirus SARS-cov-2.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne