Lavrov: Taiwanul este o parte a Chinei / Beijingul apără tot mai des proiectul Nord Stream 2

Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov.
Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov. (KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că Rusia îşi reafirmă poziţia asupra Taiwanului, susţinând că insula aparţine Chinei.

"La fel ca majoritatea covârşitoare a altor ţări, Rusia consideră Taiwanul ca parte a Republicii Populare Chineze. Aceasta este premisa de la care pornim şi pe care o vom continua în politica noastră", a declarat Lavrov, marţi, reporterilor, conform Interfax.

Declaraţia a răspuns la întrebarea dacă tensiunile geopolitice care cresc în jurul agresivităţii Chinei la adresa Taiwanului constituie o ameninţare pentru securitatea regională de care este preocupată Rusia.

Doar 14 ţări, astăzi, au relaţii diplomatice cu Taiwanul. China descurajează agresiv ţările care încearcă să deschidă relaţii comerciale sau politice cu Insula.

Lavrov a indicat în urmă cu câteva zile că Rusia urmăreşte evoluţia cu o îngrijorare din ce în ce mai mare, deoarece SUA trimite arme Taiwanului, continuă să trimită delegaţii provocatoare şi, aşa cum a confirmat The Wall Street Journal cu câteva zile în urmă, a păstrat pe Insulă un contingent de puşcaşi marini pentru a instrui forţele locale.

Însă acţiunile americane survin ca răspuns la agresivitatea tot mai mare a Chinei la adresa Taiwanului. În primele patru zile ale lunii octombrie, China a trimis peste 140 de avioane în spaţiul de identificare taiwanez, pentru a hărţui partea taiwaneză.

Deşi China consideră Taiwanul o provincie rebelă, guvernul de la Taipei este un guvern legitim, ales democratic, are monedă proprie, politică externă, fiind complet independent de China. Taiwanul a fost fondat de generalul naţionalist chinez Chiang Kai Shek, care a luptat împotriva japonezilor, alături de SUA, în cel de-al doilea Război Mondial, dar care a fost abandonat de aliaţii săi Occidentali către sfârşitul conflagraţiei.

Lavrov a punctat, săptămâna trecută, la o conferinţă de apărare: „Conceptul Indo-Pacific are drept scop spargerea acestui sistem care se bazează pe nevoia de a respecta indivizibilitatea securităţii”, cu referire la cele mai recente eforturi de construire a coaliţiei SUA în cadrul alianţei „QUAD”, formată din Australia, India şi Japonia, aparent în direcţia menţinerii unui „Indo-Pacific liber şi deschis”.

Lavrov a subliniat că politica SUA „a admis deschis că obiectivul său principal este de a ţine sub control China” în Indo-Pacific. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Zhao Lijian, a salutat imediat observaţiile şi contribuţia Rusiei cu privire la problemele care afectează Marea Chinei de Sud.

La scurt timp, Zhao a apărat interesele Rusiei în privinţa proiectului Nord Stream 2, pe care SUA, Ucraina şi unele ţări din estul Europei au încercat să-l blocheze.

"Este binecunoscut faptul că proiectul Nord Stream 2 arată complementaritatea energetică între Rusia şi Europa şi ar contribui la rezolvarea crizei energetice europene", a spus Zhao în timpul unor remarci, făcute vineri, care apărau interesele Rusiei. "SUA, cu toate acestea, pentru a-şi servi propriile interese geopolitice şi pentru a monopoliza piaţa energetică europeană, nu scutesc niciun efort pentru perturbarea şi reducerea proiectelor relevante, cu scopul de a submina interesele Rusiei şi ale Europei şi cooperarea acestora. Acest lucru nu câştigă niciun sprijin."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii