Israelul anunţă revenirea paşapoartelor de imunitate, devin obligatorii la evenimente publice

Premierul isaraelian Naftali Bennett, 19 iulie 2021
Premierul isaraelian Naftali Bennett, 19 iulie 2021 (Gil Cohen-Magen/Pool/ AFP via Getty Images)

Guvernul israelian a anunţat că va impune un sistem de paşapoarte de imunitate COVID-19 pentru mai multe evenimente din ţară.

Premierul Naftali Bennett a anunţat, într-o declaraţie de săptămâna trecută, că „începând cu 8 august, cei care refuză să se vaccineze nu vor putea merge la cinema, teatru, sinagogi, parcuri de distracţii, stadioane de fotbal sau orice activitate la care participă peste 100 de persoane, în interior sau în exterior, cu excepţia cazului în care prezintă rezultate negative la un test de virus Wuhan făcut pe cheltuiala proprie”.

„Da, vor suporta integral costurile testului”, a reiterat el, adăugând că persoanele care „şi-au îndeplinit datoria civică şi s-au vaccinat” nu au „niciun motiv” să plătească testele celor care nu vor să se vaccineze.

Guvernul israelian a eliminat majoritatea restricţiilor COVID-19 după o campanie de vaccinare în masă, care a inclus eliminarea unui sistem de tip paşaport de vaccin „Green Pass”, ce permitea intrarea în spaţii publice numai a persoanelor vaccinate sau care şi-au revenit de pe urma unei infecţii COVID-19.

De atunci au fost restabilite unele restricţii, inclusiv obligativitatea portului măştii în interior şi cerinţe mai stricte de intrare pentru călătorii, pe fondul răspândirii variantei Delta a virusului Wuhan.

Biroul lui Bennett a declarat că programul „Green Pass” va reintra în vigoare din 29 iulie, în aşteptarea aprobării guvernului.

Green Pass este un tip de paşaport de imunitate - un termen-umbrelă care se referă la un permis digital sau un certificat pe hârtie folosit pentru a indica că o persoană a fost testată negativ sau a fost inoculată împotriva virusului Wuhan.

În declaraţia sa de joi, Bennett i-a îndemnat de mai multe ori pe israelieni să „se vaccineze”, spunând că guvernul israelian a „investit miliarde, astfel încât vaccinurile să fie disponibile peste tot în ţară”.

„Şi totuşi, există încă un milion de israelieni care pur şi simplu refuză să se vaccineze ... Respect opinii diferite, dar există un moment şi un loc în care această discuţie trebuie să se oprească - şi este în joc viaţa noastră", a spus prim-ministrul israelian, afirmând că vaccinurile sunt „eficiente şi sigure” şi „ştiinţa este fără echivoc”.

El a acuzat în continuare persoanele care refuză vaccinurile că „îşi pun în pericol sănătatea, pe cei din jur şi libertatea fiecărui cetăţean israelian”. El a afirmat: „Cei care refuză vaccinurile ne fac rău tuturor, pentru că dacă toţi am fi vaccinaţi, am fi cu toţii capabili să ne ducem viaţa de zi cu zi”.

Peste 58% din populaţia israeliană a fost complet vaccinată începând de sâmbătă, potrivit Universităţii Johns Hopkins.

Alte ţări, inclusiv Italia şi Franţa, au emis recent mandate similare în privinţa paşapoartelor de vaccinare.

Franţa a fost zguduită de mai multe proteste împotriva obligativităţii vaccinării, la care au participat peste 100 de mii de persoane.

La Torino, un oraş din nordul Italiei, mii de protestatari au ieşit, vineri, în stradă pentru a protesta împotriva paşapoartelor obligatorii de imunitate, a raportat tabloidul britanic Daily Express.

Ungaria a făcut vineri obligatorii vaccinările pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii, ca parte a eforturilor sale de a contracara pandemia, în timp ce Malta a devenit, luna aceasta, prima ţară din Uniunea Europeană care interzice accesul oricărui vizitator cu vârsta de peste 12 ani, dacă nu este complet vaccinat.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat, luni, că barurile, cluburile de noapte engleze şi alte locuri în care se adună un număr mare de persoane vor trebui să impună folosirea paşaportului de imunitate de la sfârşitul lunii septembrie.

Grecia a impus certificatul de imunitate pentru patroni de restaurante şi baruri interioare începând de săptămâna trecută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe