Guardian: Rusia se confruntă cu cea mai mare scădere a populaţiei pe timp de pace - din cauza virusului Wuhan

.
. (Sergei Guneyev/Time Life Pictures, via Getty Images)

În ultimele 12 luni, populaţia Rusiei a cunoscut cel mai mare declin pe timp de pace din istoria datelor înregistrate, potrivit unei analize a publicaţiei Guardian.

Populaţia naturală a Rusiei, calculată pe baza naşterilor şi deceselor înregistrate, fără a pune în ecuaţie migraţia, a scăzut cu 997.000 de persoane între octombrie 2020 şi septembrie 2021, a arătat Alexei Rakşa, un specialist demograf independent, care a citat date oficiale ale autorităţilor ruse.

Rusia a raportat 660.000 de „decese în exces” de la începutul lui 2020, potrivit datelor guvernamentale (decesele în exces reprezintă o măsură care compară decesele din diferite cauze dintr-o anumită perioadă cu decesele înregistrate în acelaşi interval înaintea pandemiei şi este considerată de demografi o metodă de calcul al victimelor făcute de pandemie).

„E simplu, decesele provocate de Covid sunt principala cauză a declinului demografic. Ceilalţi factori sunt neschimbaţi”, a declarat Alexei Rakşa.

El a arătat că rata naşterilor nu a scăzut anul trecut, ceea ce indică faptul că declinul este cauzat de creşterea ratei deceselor.

Potrivit lui Rakşa, declinul demografic actual poate fi comparat cu cel înregistrat în intervalul iulie 1999 - iunie 2000, când populaţia Rusiei a scăzut cu 983.000 de persoane după un deceniu de instabilitate economică, lucru care a condus la o prăbuşire a ratei naşterilor şi la scăderea speranţei de viaţă.

În ciuda eforturilor, un raport din 2019 arată că populaţia Rusiei ar putea scădea cu mai mult de 12 milioane de oameni până în 2035.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe