Grecia ridică un zid de oţel de şase metri la graniţa cu Turcia

Autorităţile din Atena au ridicat un zid de oţel la graniţa dintre Grecia şi Turcia, pentru a stăvili eventualele valuri de mingranţi afgani
Autorităţile din Atena au ridicat un zid de oţel la graniţa dintre Grecia şi Turcia, pentru a stăvili eventualele valuri de mingranţi afgani (Captură Youtube)
Lorenz Duchamps
23.08.2021

Grecia a finalizat construcţia unui zid de oţel lung de 40 de kilometri şi a unui nou sistem de supraveghere de-a lungul frontierei cu Turcia, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un posibil val de migranţi, care vor încerca să ajungă în Europa după preluarea de către talibani a Afganistanului.

„Graniţele noastre rămân sigure şi inviolabile. Noul zid de graniţă a fost finalizat şi este protejat în mod activ”, a declarat reporterilor ministrul grec pentru Protecţia Cetăţenilor, Michalis Chrisochoidis, în cadrul unui briefing de presă, în timpul vizitei în regiunea Evros, vineri.

„Nu putem aştepta pasiv consecinţele crizei afgane”, a adăugat el. „Sistemul automat de monitorizare de înaltă tehnologie este activ. Posibilele fluxuri de refugiaţi din Afganistan vor fi oprite”.

Aproximativ 10 km de zid fabricat din oţel fusese construit de ceva timp de-a lungul râului Evros şi odată cu cea mai recentă extensie, zidul are acum 40 km lungime şi 6 metri înălţime.

Grecia a început să-şi consolideze apărarea la frontieră în ultimele luni, iar autorităţile au fost avertizate cu privire la un posibil nou val de migranţi ilegali, probabil veniţi din Afganistan după ce talibanii au început să controleze complet teritoriul afgan luna aceasta, provocând temeri în Europa în ceea ce priveşte o nouă criză a migraţiei.

În 2015, aproape 1 milion de persoane din Orientul Mijlociu şi Asia au traversat Grecia, din Turcia, înainte de a intra în state din Uniunea Europeană pentru a ajunge în state mai bogate.

Grecia insistă că nu va permite repetarea crizei din 2015. Forţele de frontieră sunt avertizate să se asigure că ţara nu va deveni din nou poarta de acces a Europei.

Turcia vecină şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la un potenţial val de migranţi ilegali care vin din Afganistan.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut, joi, naţiunilor din Europa să îşi asume responsabilitatea pentru persoanele care fug din calea forţelor talibane, avertizând că Turcia nu va deveni „depozitul de refugiaţi” al Europei.

„Trebuie să le reamintim prietenilor noştri europeni acest fapt: Europa - care a devenit punctul de atracţie a milioane de oameni - nu poate sta departe de problemă [refugiaţilor] prin sigilarea dură a frontierelor pentru a proteja siguranţa şi bunăstarea cetăţenilor săi”, a declarat Erdogan. „Turcia nu are datoria, responsabilitatea sau obligaţia de a fi depozitul european al refugiaţilor”, a adăugat el.

Ultimul val migrator care va avea impact asupra ambelor naţiuni va deveni „o provocare serioasă pentru toată lumea”, a declarat Erdogan premierului grec Kyriakos Mitsotakis, într-o conversaţie telefonică, vineri. Erdogan a declarat că Turcia a început, de asemenea, să îşi consolideze graniţa cu Iranul.

Guvernul grec a declarat, săptămâna trecută, că nu va permite azilanţilor ilegali să treacă în Europa şi a promis că va întoarce refugiaţii înapoi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor