Ghinea: Cererea de plată numărul 3 din PNRR nu a fost nici acum aprobată de către Comisia Europeană

Cristian Ghinea (Mihut Savu (Epoch Times Romania)
Loredana Diacu
17.04.2024

Cererea de plată numărul 3 din PNRR nu a fost nici acum aprobată de către Comisia Europeană din cauza neîndeplinirii angajamentelor legate de investiţiile în energie, de depolitizarea şi profesionalizarea conducerii companiilor de stat din energie şi de selecţia conducerii agenţiei care se ocupă de monitorizarea întreprinderilor de stat (AMEPIP), susţine fostul ministru (USR) al Fondurilor Europene Cristian Ghinea.

Cererea de plată numărul 3 a fost depusă pe 15 decembrie 2023 şi, conform regulamentului Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, ar fi trebuit evaluată de către oficialii de la Bruxelles în termen de două luni. Evaluarea a fost prelungită iniţial cu o lună, la 15 februarie 2022, iar acum a mai trecut o lună fără ca România să fi furnizat Comisiei Europene toate clarificările solicitate privind jaloanele neîndeplinite. Cererea de plată numărul 3 este legată de jaloane din PNRR care aveau ca termen de finalizare sfârşitul anului 2023. Reamintim că România nu a încasat niciun ban în anul 2023 din cererile de plată din PNRR din cauza întârzierilor, se arată în comunicatul USR.

„Ultima cerere de plată a României care a fost aprobată de Comisia Europeană a fost depusă în decembrie 2022. Din banii alocaţi pentru cererile din 2023, România nu a încasat nimic. În acelaşi timp, investiţiile pe care trebuie să le demarăm şi să le finalizăm se tot adună şi riscăm să ne blocăm din lipsa banilor. Am publicat în ultimul buletin, punct cu punct, toate investiţiile majore pe care ar trebui să le avem gata anul acesta. Este vorba inclusiv de jumătate din investiţiile în autostrăzi şi căi ferate, pentru care noi, USR, am obţinut finanţare de 7 miliarde de euro. De zeci de mii de şcoli şi săli de clasă modernizate”, explică fostul ministru Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

Potrivit lui Ghinea, Guvernul PSD-PNL nu şi-a îndeplinit nici măcar obligaţia de a face public PNRR şi de a-l prezenta românilor într-o formă uşor de parcurs după renegocierea avută cu reprezentanţii Comisiei Europene. Prin urmare, USR face acest lucru pe monitorpnrr.ro, proiectul prin care monitorizăm implementarea celui mai mare proiect de ţară al României din ultimii 30 de ani.

„Deşi Guvernul avea obligaţia să facă public PNRR de după renegociere, nu a publicat decât un pdf aproape imposibil de parcurs şi asta numesc ei că promovează PNRR. Suntem în continuare singurii care explicăm simplu, şi pentru specialişti, dar mai ales pentru toţi românii, ce face cu adevărat PNRR pentru ei: pe monitorpnrr.ro se poate găsi, începând de astăzi, PNRR-ul cu toate ţintele şi jaloanele actualizate şi cu toate termenele noi de implementare”, menţionează Cristian Ghinea, cel care a negociat şi aprobat cu Comisia Europeană, în 2021, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, atunci când conducea Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor