Gazprom a preluat controlul reţelei sociale VKontakte

Logoul companiei ruse Gazprom. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)
A.P.
03.12.2021

Grupul USM al oligarhului rus Alişer Usmanov a anunţat, joi, că şi-a vândut acţiunile platformei ruse de socializare VKontakte - "Facebook"-ul rusesc - companiei Sogaz, o firmă de asigurări afiliată grupului Gazprom, informează AFP.

Tranzacţia semnalează creşterea controlului Kremlinului asupra platformelor social media.

„USM deţinea un pachet de acţiuni la VKontakte, prin participaţia sa de 45% din capitalul MF Technologies, care la rândul său controlează 57,3% din VKontakte. Întregul pachet de acţiuni a fost vândut grupului Sogaz”, a informat holdingul USM, într-un comunicat.

Holdingul controlat de miliardarul Alişer Usmanov, care la un moment dat era investitor şi la Facebook, a anunţat că, în perioada următoare, intenţionează să se concentreze asupra metalurgiei şi telecomunicaţiilor.

În noiembrie, grupul bancar Sberbank a anunţat că şi-a vândut pachetul de 36% din acţiunile MF Technologies către Gazprombank, divizia financiară a grupului Gazprom, astfel încât gigantul energetic rus controlează aproape toate acţiunile companiei VKontakte.

În ultimii ani, Kremlinul a intensificat controlul asupra mijloacelor de comunicare pe Internet, în special prin construirea unui zid informatic, după modelul celui chinez. Oficial, infrastructura are menirea de a decupla reţelele ruse de cele externe în eventualitatea unor atacuri cibernetice din afară.

Concomitent, persecuţia politică desfăşurată de Kremlin, în special la adresa opozanţilor Kremlinului, inclusiv a susţinătorilor lui Alexei Navalnîi, a determinat de multe ori ca Rusia să ceară blocarea transmiterii mesajelor pe platformele occidentale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor