Facebook, Twitter, Microsoft, YouTube construiesc în comun o bază de date pentru combaterea extremei drepte

(Chris Ratcliffe/Bloomberg/Getty Images)

Giganţii tehnologiei din Silicon Valley au anunţat că îşi vor uni resursele pentru a construi o „bază de date” care să servească scopurilor "antiteroriste", însă, în mod neobişnuit, datele colectate vizează suprimarea materialelor provenite de la „suporterii mişcării de supremaţie a albilor şi miliţiile de extremă dreapta”.

14 corporaţii, inclusiv Facebook, Microsoft, YouTube, Reddit, Twitter, Dropbox, Verizon şi Snapchat vor extinde Global Internet Forum pentru a suplimenta baza de date Counter Terrorism (GIFCT), care să ajute la semnalarea materialelor de extremă dreapta.

Reuters a raportat că baza de date GIFCT, creată în 2017, a fost utilizată în primul rând pentru a colecta materiale extremiste de la grupările teroriste islamice.

"În următoarele câteva luni, grupul de companii va adăuga materiale şi date - adesea transmise de către simpatizanţi după incidente violente ale suporterilor mişcării de supremaţie a albilor - şi alte materiale publicate şi linkuri colectate de iniţiativa Tech Against Terrorism a ONU", a raportat Reuters.

„Va folosi liste de la grupul de schimb de informaţii Five Eyes [o organizaţie de cooperare între agenţiile de informaţii ale SUA, Canada, Marea Britanie, Australia şi Noua Zeelandă n.r.], adăugând adrese URL şi PDF-uri de la mai multe grupuri, inclusiv Proud Boys, Three Percenters şi neo-nazişti.”

Directorul executiv al GIFCT, Nicholas Rasmussen, a declarat că firmele Big Tech vor să îşi extindă eforturile de combatere a terorismului şi cenzurii pe plan intern în SUA.

Iniţiativa de a clasifica mişcarea de dreapta drept terorism intern a fost folosită ca armă politică de către Partidul Democrat după incidentele de la Capitoliu, din 6 ianuarie, când o mulţime de protestatari au intrat ilegal în clădirea Congresului unde electorii alegeau formal noul preşedinte al SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe