Facebook revine online după cea mai mare "pană" din istorie. Care ar fi cauza

Căutarea pe Facebook
Căutarea pe Facebook (Facebook)

„Facebook, Instagram, WhatsApp şi Messenger au revenit online acum. Ne pare rău pentru întreruperea de astăzi - ştiu cât de mult vă bazaţi pe serviciile noastre pentru a rămâne conectaţi cu persoanele la care ţineţi”, a scris la ora 2 noaptea [ora României – n.r.], fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, după ce platforma de socializare a suferit una dintre cele mai importante căderi din istoria sa. Facebook, WhatsApp şi Instagram au înregistrat şi ele probleme de funcţionare.

Potrivit Hotnews.ro, experţii în securitate responsabili cu monitorizarea situaţiei au afirmat că “pana” ar fi fost declanşată de o eroare de configuraţie, rezultat al unei erori interne, deşi sabotajul din partea unui angajat al Facebook ar fi teoretic posibil. O exploatare a unei vulnerabilităţi de către terţe părţi este considerată puţin probabilă în acest moment. Un atac dos (denial-of-service) care să copleşească unul dintre cele mai mari site-uri din lume ar necesita o coordonare fără precedent din partea unor hackeri sau reţele infracţionale din întreaga lume sau o tehnică neîncercată până acum.

Precizăm că Facebook, WhatsApp şi Instagram sunt toate deţinute de compania fondată de Mark Zuckerberg şi utilizează aceeaşi infrastructură. Totodată, au fost afectaţi şi utilizatorii care foloseau Facebook pentru a se loga în aplicaţii terţe, precum Pokemon Go, Match Masters sau Workplace.

Sursa citată informează că, luni, acţiunile Facebook au scăzut cu 5,5% în şedinţa de după-amiază a bursei americane şi sunt pe cale să înregistreze cea mai proastă zi din ultimul an. Anul acesta platforma de socializare a mai înregistrat astfel de probleme la nivel global în lunile martie şi iulie.

Explicaţii date de oficialii companiei Facebook

Potrivit oficialilor reţelei de socializare, vinovată pentru “pana” de şase ore ar fi o "modificare defectuoasă de configurare", dar reprezentanţii Facebook nu au dat detalii despre autorul modificării de configurare şi dacă aceasta ar fi fost planificată sau nu, informează Ziare.com.

"Vrem să clarificăm că la acest moment credem că motivul acestei probleme a fost o modificare defectuoasă de configurare", a scris Facebook pe blog.

Pe de altă parte însă, mai mulţi angajaţi ai Facebook au dezvăluit, cu condiţia anonimatului, că în opinia lor pana a fost creată de o greşeală internă cu privire la modul în care traficul de internet a fost direcţionat prin sistemele Facebook. În plus, eşecul instrumentelor interne de comunicare şi al altor resurse care depind de aceeaşi reţea pentru a funcţiona au agravat eroarea, au adăugat sursele.

Grupul de monitorizare web Downdetector susţine că aceasta a fost cea mai mare problemă cu care s-a confruntat vreodată Facebook.

Dar se pare că Facebook se confruntă şi cu altfel de probleme, deoarece, duminică, un fost angajat al companiei a acuzat compania că dă prioritare în mod frecvent profitului, în dauna combaterii dezinformării şi incitării la ură.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură