Efectul "Dorneanu". Comisarul european pentru Justiţie: România ar putea fi amendată cu milioane de euro

Didier Reynders
Didier Reynders (Epoch Times România)

Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a declarat pentru The Financial Times că guvernul României se plasează undeva la mijloc în chestiunea respectării supremaţiei dreptului european în faţa legislaţiei naţionale, informează G4Media.

Potrivit sursei citate, Reynders avertizează că Bruxelles-ul ar putea aplica sancţiuni României din cauza poziţiei ”permanente şi persistente” a Curţii Constituţionale împotriva dreptului UE şi împotriva supremaţiei deciziilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

”Am primit o reacţie din partea guvernului României care spune nu, noi ne dorim să respectăm pe deplin supremaţia dreptului european…dar în cadrul constituţiei României. Aşadar, nu este chiar răspunsul primit din partea guvernului german, fără nici o condiţionalitate”, a declarat Reynders pentru Financial Times.

Publicaţia notează că, deşi nu neagă la fel de agresiv precum Polonia supremaţia dreptului european, România ar putea să o urmeze şi să fie amendată cu milioane de euro dacă refuză să respecte deciziile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, una dintre aceste decizii vizând desfiinţarea Secţiei Speciale.

Reynders ar fi declarat că ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a promis că Secţia Specială va fi desfiinţată în contextul unei reforme mai largi, care mai trebuie aprobată de Parlament. Comisarul european pentru Justiţie consideră însă că aceasta ar fi o tactică de tergiversare pe care a întâlnit-o şi în discuţiile cu omologii maghiari.

„În primul rând, trebuie să implementezi [hotărârile CJUE], în România, stop Secţiei Speciale. Apoi, dacă doriţi să puneţi în aplicare un nou sistem, vom verifica”, a menţionat Didier Reynders.

Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne