Dîncu: Nu ne aşteptăm la un "război cald" în Ucraina. România nu va intra într-un eventual război de tip militar în zonă

Vasile Dîncu
Vasile Dîncu (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a afirmat într-un interviu acordat la Digi24 că România nu se va implica în conflictul militar de la graniţa Rusiei cu Ucraina, dar că statul român trebuie, totuşi, să fie pregătit pentru consecinţele unui posibil război în regiune.

„După eşecul negocierilor de la Geneva, nu putem să minimalizăm şansele unui conflict armat în zona graniţei Ucrainei. Asta nu înseamnă că România va fi implicată în acest război, e clar că nu va fi niciun fel de implicare, oamenii pot să stea liniştiţi din acest punct de vedere. Însă, atunci cînd în apropierea ta se întâmplă ceva, trebuie să intri într-o stare, dacă nu de alarmă, măcar de veghe”, a declarat ministrul Apărării.

Dîncu a subliniat faptul că NATO nu poate interveni militar în Ucraina dat fiind faptul că această ţară nu este membră a Alianţei Nord-Atlantice şi susţine că nu este de aşteptat un “război cald” în zonă.

„Din perspectiva asta, noi, România şi NATO nu vom întra în război de tip militar. Sigur că războiul economic, războiul de alte facturi, blocajul economic poate va exista dacă va fi un conflict, dar în acest moment la un război cald, ca să spunem aşa, nu ne aşteptăm”, a precizat ministrul.

Oficialul a adăugat însă că, în cazul izbucnirii unui război, autorităţile române iau în calcul inclusiv eventualitatea confruntării cu un val de refugiaţi ucraineni.

„Dacă ne uităm la toate tipurile de conflict de tip militar, migraţii masive din calea războiului se pot produce şi ne aşteptăm şi noi la acest lucru, evident, chiar dacă la prima vedere unii au senzaţia că noi nu ne pregătim pentru posibile efecte secundare ale unui război. Noi ne pregătim pentru asta. Suntem pregătiţi, în acest moment, pentru o posibilă asistenţă pentru migranţi din această perioadă. Este o datorie umanitară”, a spus Dîncu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne