Creşterea preţurilor la energie va fi discutată la nivel de UE. Preşedinta CE vine cu informaţii

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen (Getty Images)

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luni, că săptămâna viitoare, la reuniunea informală a Consiliului European din Slovenia, se va discuta subiectul preţurilor crescute la energie, accentul urmând să fie pus pe gospodăriile şi afacerile cu venituri mici.

"Săptămâna viitoare, la reuniunea informală a Consiliului European din Slovenia, vom discuta acest subiect. Comisia va veni, evident, cu propuneri despre ce putem face la nivel european, cum putem lua presiunea preţurilor mari la energie de pe gospodăriile cu venituri mici, de pe micile afaceri. Acesta este scopul, să rezolvăm aceste probleme, nu legat de statele membre, ci din perspectiva Uniunii Europene, deoarece experienţa ultimilor ani ne arată că orice criză am înfrunta suntem mai puternici împreună, cu avantajul a 450 de milioane de cetăţeni, de a găsi o soluţie pentru oameni", a declarat von der Leyen, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Florin Cîţu.

Reamintim că la rândul său, ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, a declarat luni, în Parlament, că se aşteaptă de la CE "un set de recomandări, măsuri care pot fi luate pentru ca statele membre să nu încalce politica comună europeană atât în privinţa pieţei, cât şi a ajutoarelor de stat."

"Săptămâna trecută am fost în Slovenia (la reuniunea ministerială a Grupului la Nivel Înalt pentru Cooperare Regională în domeniul energiei din Centrul şi Sud-Estul Europei - CESEC - n.r.), am ridicat această problemă în întâlnirea miniştrilor de energie, a fost preluată inclusiv de colegii greci - probabil o să facem o scrisoare către Comisia Europeană. Ce am obţinut la Ljubliana, noi încercăm să găsim la nivel european un mecanism de ajutor pentru ca populaţia şi IMM-urile să poată trece peste această vâltoare a preţurilor. La nivelul Comisiei Europene, în aceste zile vom avea şi un răspuns, începând cu un set de recomandări, măsuri care pot fi luate pentru ca statele membre să nu încalce politica comună europeană atât în privinţa pieţei, cât şi a ajutoarelor de stat.", a declarat Popescu, în cadrul audierilor comisiei parlamentare de anchetă vizând creşterea preţurilor la energie şi gaze.