China trimite aproape 40 de avioane militare în Taiwan pentru a doua zi consecutiv

Tsai Ing-wen, preşedintele Taiwanului
Tsai Ing-wen, preşedintele Taiwanului (Getty Images)

Armata de Eliberare a Poporului din China (PLA) a trimis, sâmbătă, numeroase avioane militare să survoleze zona de identificare taiwaneză pentru a doua zi consecutiv, în ciuda criticilor emise de liderii insulei, care au atras atenţia că asemenea incursiuni constituie încălcări ale suveranităţii insulei.

După ce au trimis 38 de avioane, vineri, în două incidente separate, a doua zi PLA a trimis nu mai puţin de 39 de avioane în două valuri - unul în timpul zilei şi următorul seara.

Premierul taiwanez Su Tseng-chang, în declaraţiile de la sfârşitul săptămânii, a calificat zborurile drept „acţiuni brutale şi barbare” care dăunează păcii regionale.

Anterior, numărul record de aeronave trimise într-o singură zi de regimul de la Beijing în spaţiul aerian al Taiwanului era de 25 - primul incident de această anvergură fiind semnalat în aprilie.

Incidentul de vineri a avut loc de Ziua Naţională a Chinei, care însă marchează fondarea regimului comunist chinez prin înfiinţarea Republicii Populare Comuniste Chineze la 1 octombrie 1949.

Incidentul de sâmbătă, survenit în urma condamnărilor puternice din partea oficialilor taiwanezi, pare să indice că regimul comunist de la Beijing nu va ţine seama de avertismentele din Taiwan.

Toate acestea survin, de asemenea, după ce Taiwanul a semnalat că intenţionează să se înarmeze, creşterea bugetului militar anul acesta fiind de 9 miliarde, din cauza unei Chine tot mai agresive.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe