Certificatul verde va fi valabil şi pentru românii care nu vor doza a treia de vaccin anti-Covid

(ccer.ro)
Andrei Popescu
24.09.2021

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi vicepreşedinte al Comitetului de coordonare a vaccinării, a declarat vineri, la Digi24, că certificatul verde digital va rămâne valabil pentru toate persoanele vaccinate în forma actuală, chiar dacă unele dintre acestea nu vor dori să îşi facă şi doza a treia de vaccin anti-Covid.

“În acest moment în România, la nivel european, o schemă completă de vaccinare se consideră ca fiind cea cu două doze sau cu o doză în cazul Johnson&Johnson. Doza trei vine să îmbunătăţească răspunsul imun. Sunt date care spun că se constată un declin după 6 luni la nivelul titrului de anticorpi”, a precizat Baciu.

De asemenea, secretarul de stat a afirmat că nu se poate vorbi despre discriminare între vaccinaţi şi nevaccinaţi prin impunerea folosirii certificatului verde, adăugând că aceasta ar fi singura metodă prin care economia ţării poate să rămână deschisă:

“Sunt foarte multe nuanţe de gri, nu este vorba despre segmentare, vaccinaţi şi nevaccinaţi. Certificatul verde vine şi garantează autenticitatea unui document care până acum era în format fizic, care să ateste apartenenţa la una dintre cele trei stări epidemiologice. Altfel tu o să te uiţi pe o hârtie care poate fi extrem de uşor modificată în care se spune că te-ai testat acum două zile şi 5 ore. N-ai cum să verifici în atât de multe locaţii faptul că respectiva hârtie este veridică. Este modalitatea prin care putem să ţinem economia şi viaţa socială cât mai deschise posibil şi cât mai aproape de ceea ce era înainte”.

Întrebat dacă în situaţia în care un test de anticorpi arată o cantitate suficientă pentru imunitate mai este necesară doza a treia de vaccin, Baciu a susţinut că aceasta nu se ia în considerare ca urmare a unui anumit nivel de anticorpi:

“Se administrează în primul rând persoanelor care au riscuri biologice şi riscuri ocupaţionale. Toată lumea care are cel puţin şase luni de zile de la rapel poate face doza a treia de vaccin”.

Remarcile lui Andrei Baciu vin în contextul în care premierul Florin Cîţu a anunţat, la sfârşitul şedinţei de guvern de miercuri, că, începând cu data de 28 septembrie, va începe să fie administrată cea de-a treia doză de vaccin anti-Covid pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile Pfizer, Moderna, AstraZeneca. În plus, potrivit premierului, doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema iniţială.

Totodată, Cîţu a transmis că doza a treia este recomandată pentru persoanele cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe de Covid, pentru persoanele vulnerabile, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă, persoanele din centrele medico-sociale, precum şi alte categorii de persoane vulnerabile prevăzute în strategia de vaccinare, precum persoane cu risc mare de expunere, personal medico-social şi personal din învăţământ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor