Carlos Ghosn concediat oficial de comitetul director al Nissan

Carlos Ghosn
Carlos Ghosn (Ludovic Marin/AFP/Getty Images)

Carlos Ghosn, directorul general al alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi, a fost concediat joi de comitetul director al Nissan în timpul unei întâlniri în Yokohama, Japonia.

Ghosn a fost acuzat de fraudă financiară.

Conform canalului nipon de televiziune NHK, decizia a fost luată unanim la sediul companiei din Yokohama.

Carlos Ghosn a salvat Nissan de la faliment, însă au apărut unele neînţelegeri interne, inclusiv privind distribuirea puterii în cadrul grupului.

Agenţia de ştiri Kyodo a declarat că directorii Nissan l-au numit pe Hiroto Saikawa în funcţia de preşedinte interimar.

Reuters a citat surse ca afirmând că producătorul auto Renault a cerut partenerului său nipon să îşi amâne decizia.

Ghosn rămâne în spatele gratiilor într-o închisoare din Tokyo. Detenţia sa este programată pentru zece zile, a confirmat procurorul.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit anul trecut cel mai mare producător mondial de automobile cu 10,6 milioane unităţi, mai mult decât Volkswagen şi Toyota. În prezent, alianţa regrupează zece mărci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun etc.) cu 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.