Box - Lucian Bute: Eu cred că pot să revin şi după această înfrângere

Epoch Times România
28.05.2012

Boxerul Lucian Bute a revenit în ţară fără centura mondială IBF, cedată după un meci brutal pierdut prin KO în faţa britanicului Carl Froch, însă consideră că mai are un cuvânt de spus în box şi că a pierdut doar o bătălie şi nu războiul.

Bute a fost primit în Salonul Prezidenţial al aeroportului Otopeni de un număr mai mare de televiziuni decât în momentele când venea după o victorie, cu centura de campion în braţe.

Gălăţeanul a fost echivoc în declaraţiile sale privind o eventuală revanşă cu Froch sau o posibilă retragere, o decizie clară urmând să intervină după ce fostul campion se va reface alături de familia sa timp de 1 lună şi jumătate. Pe de o parte, Bute a spus că orice mare campion gustă şi din cupa amărăciunii, dar ar putea deveni şi mai puternic după această încercare, iar pe de altă parte susţine că după vacanţa sa va vorbi cu staff-ul său tehnic privind viitorul său.

"După cum v-am obişnuit în ultimii 4 ani, să vin cu centura acasă, din nefericire şi din păcate de această dată nu mai sunt cu ea. Am pierdut-o sâmbătă seara şi îmi pare foarte rău. La un meci de box, unul trebui să piardă, iar altul să câştige. Sâmbătă seara, Carl Froch a câştigat, a fost mai bun, trebuie respectat acest lucru. Dar, cred eu, am pierdut o luptă, nu un război. Am puterea şi tăria de caracter să revin. Când? Vom vedea. O să stăm să analizăm situaţia cu staff-ul meu, promotorul şi antrenorul meu. Deocamdată am venit acasă, am nevoie de linişte şi vreau să mă odihnesc şi apoi voi lua o decizie cu cei din jurul meu", a declarat Lucian Bute la sosirea în Capitală.

Boxerul român a dezvăluit că nu a avut puterea să revadă meciul de sâmbătă, primul pierdut înainte de limită. "Nu am revăzut meciul, nu am avut tăria de caracter şi puterea să mă uit la meci".

Fostul campion se simte obosit fizic şi psihic după un cantonament lung, în timp ce meciul programat iniţial pentru 14 aprilie a fost amânat pentru 14 mai şi încă o dată pentru 26 mai. "Nu ştiu dacă a fost bine sau rău, dar eu eram obişnuit să boxez de 2-3 ori pe an, să fiu mai activ, acum au trecut 7 luni de când n-am mai boxat. Nu pot să pun înfrângerea pe acest factor, dar sâmbătă nu a fost seara mea, a fost a lui Froch".

Nu ştiu dacă a fost bine sau rău, dar eu eram obişnuit să boxez de 2-3 ori pe an, să fiu mai activ, acum au trecut 7 luni de când n-am mai boxat. Nu pot să pun înfrângerea pe acest factor, dar sâmbătă nu a fost seara mea, a fost a lui Froch.

Boxerul român a evocat şi faptul că Froch a acceptat un meci doar dacă boxa pe teren propriu, la Nottingham. "După ce Andre Ward a refuzat, ne-am orientat către Carl Froch. I-am făcut o ofertă să vină la Montreal, a refuzat-o. Şi atunci i-am spus să facă el o ofertă că vin la Nottingham. Aveam nevoie de un meci de calibrul acesta, cu un adversar care fusese de 2 ori campion mondial, un adversar credibil care are şi a avut potenţial întotdeauna. O victorie acolo m-ar fi propulsat foarte mult, între primii 1-2 la categoria mea. Am crezut cu toată inima că pot câştiga acest meci".

Bute susţine că a încercat să aplice în meciul cu Froch tactica stabilită cu antrenorul Stephane Larouche, dar nu a reuşit să facă faţă loviturilor grele ale britanicului. "Am avut şi câteva momente bine, dar am acceptat să stau prea mult în corzile ringului, l-am lăsat pe Froch să domine lupta de la început. Am avut momente, câteva, care mi-au dat speranţă că am crezut că pot reveni în meci. Atât eu cât şi cei din colţul meu am avut această senzaţie. În repriza a 4-a, am avut câteva lovituri foarte bune, l-am surprins, a recunoscut-o şi el la conferinţa de presă. Nu pot să-l acuz pe antrenor absolut deloc. Ar fi trebuit să stau în mijlocul ringului, cum am făcut-o în câteva momente, şi să-mi folosesc alonja şi viteza de execuţie, asta era tactica noastră. Să boxez, nu să accept lupta corp la corp, să fiu dominat în corzi. Am simţit loviturile grele pe care mi le-a dat şi mi-au făcut rău. M-au dezorientat, dezechilibrat, stresat în acelaşi timp, iar în repriza a 5-a m-a dominat foarte clar. Acum aş putea găsi o mulţime de scuze, piciorul, despre care mulţi au zis că a fost o făcătură, alte mici probleme, dar nu caut scuze".

Bute susţine că în contract nu există clauze care să împiedice un eventual meci revanşă cu Froch. "E devreme să vorbim, dar în contract este acest lucru, este o clauză, dar vom vedea ce se va întâmpla. Indiferent cum se termina meciul, cu o decizie la puncte sau înainte de limită, revanşa e în contract şi e obligat să mi-o ofere".

Bute a primit multe mesaje de încurajare după meci şi nu exclude să revină din nou acolo sus în scurt timp. "Foarte mulţi oameni din România, din toată lumea, oameni importanţi, m-au sunat şi au fost alături de mine, mi-au transmis mesaje de încurajare. Eu cred că pot reveni, am mai trăit momente de acest gen în cariera mea, de 16-17 ani de când practic acest sport. La amatori am pierdut meciuri, decisive, grele, am trecut peste ele şi am avut tăria de caracter să mp motivez şi să continui, şi am revenit acolo sus. Eu cred că pot să revin şi după această înfrângere. Să revin în forţă, poate mai puternic. Câteodată este binevenită şi o înfrângere, te face mai puternic."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor