Bebeluşul din România născut fără intestine are o şansă la viaţă în urma donaţiilor primite după un reportaj AP

Andrei, un bebeluş de opt luni din România căruia i s-au dat doar câteva zile de trăit atunci care s-a născut aproape fără intestine, are acum şansa de a pleca în Statele Unite pentru un transplant, datorită donaţiilor pe care a început să le primească din SUA şi Europa, scrie vineri Associated Press.

Mai multe persoane şi organizaţii care au fost impresionate de povestea lui Andrei au început să trimită donaţii pentru a-l ajuta să ajungă în SUA, după ce AP a publicat săptămâna trecută un reportaj despre Cătălin Cîrstoveanu, medic neonatolog la Spitalul de copii "Marie Curie" din Bucureşti, care transportă copii români pentru operaţii chirurgicale complicate în străinătate.

"Au venit oferte de ajutor mai ales din străinătate, de la o organizaţie neguvernamentală", a declarat medicul. Costul operaţiei se ridică la sute de mii de dolari, cu mult peste posibilităţile părinţilor rromi ai lui Andrei, care locuiesc într-o zonă săracă din estul României. Salariul mediu lunar în România este de 350 de euro, relatează AP.

Cultura dării de mită este adânc înrădăcinată în spitalele româneşti. Dr. Cîrstoveanu, şef al Secţiei de Terapie Intensivă Nou-Născuţi de la "Marie Curie", transportă copii bolnavi în vestul Europei cu avionul pentru a evita sistemul medical românesc corupt, în ciuda faptului că spitalul din Bucureşti are echipament de ultimă generaţie. Acesta rămâne, însă, nefolosit pentru că medicul le-a interzis angajaţilor din secţia sa să primească mită.

Andrei, care cântăreşte mult mai puţin decât alţi nou-născuţi de vârsta lui, are doar 10 cm de intestine, faţă de cei trei metri pe care ar trebui să îi aibă. Fără operaţie, el ar mai putea trăi maxim trei luni, a spus dr. Cîrstoveanu, care se ocupă personal de îngrijirea bebeluşului. Născut la Tecuci, la 27 iulie, băiatul a ajuns în cele din urmă la "Marie Curie", după ce părinţii au luat legătura cu doctorii bucureşteni. Asistentele îi iubesc enorm, unele dintre ele jucând la loterie în încercarea disperată de a strânge suma de bani necesară pentru operaţia de care are nevoie Andrei în SUA, pe care dr. Cîrstoveanu speră acum că o va primi gratis.

Acum, salvarea vieţii lui Andrei pare posibilă. "Ar fi trebuit să fie mort până acum, dar are o nouă şansă. Însă are nevoie de operaţie cât mai curând posibil", a spus medicul neonatolog, citat de AP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne