Băsescu: Următorul acord cu FMI va prelua obligaţiile ţării de acum, dar adaptate la 2013

Epoch Times România
16.11.2012

Traian Băsescu a declarat vineri că este posibil ca România să îndeplinească în câteva luni obligaţiile pe care le mai are din acordul cu FMI, susţinând totodată că există posibilitatea că în noul acord să fie reluate o parte din îndatoririle ţării, dar adaptate la realitatea din 2013.

Fiind întrebat dacă România va putea să îndeplinească în câteva luni obligaţiile pe care le mai are din acordul cu FMI, Traian Băsescu a spus că ,,sigur” că vede posibil acest lucru. ,,Sigur că le văd posibile. Până la urmă dacă ieşim de sub presiunea partidelor şi numim manageri profesionişti, cu certitudine va fi un punct extrem de important de îndeplinit pentru că sunt şi segmente de privatizare”, a spus el.

,,Dar spre exemplu, unele lucruri au evoluat de când s-a scris prima dată acordul cu Fondul ( FMI n.r.). Şi vă dau exemplu Transgaz. Transgazul a intrat în altă ligă în momentul de faţă după ce ştim ce ştim despre Marea Neagră (despre gazele descoperite acolo, n.r.) şi e de discutat dacă e oportun să vindem 15%, şi dacă da cui. Nu cumva ne-ar interesa să ne luăm parteneri dintre cei care vor exploata Marea Neagră pentru a face investiţiile necesare să poată prelua excedentul de gaze care vor fi destinate vânzării?”, a exemplificat preşedintele ţării.

De asemenea Traian Băsescu a precizat că va fiecare revizuire a acordului, lucrurile se reaşează în funcţie de evoluţii. ,,Dacă aţi observat la fiecare revizuire lucrurile se reaşază în funcţie de evoluţii. De exemplu, nu aţi mai văzut Petromul după eşec, nu l-aţi mai văzut trecut în acordul cu Fondul pentru vânzarea a 10%. De ce? Din cauza aceloraşi realităţi din Marea Neagră. Petromul este parte la ceea ce urmează să se întâmple peste vreo cinci ani în Marea Neagră”, a menţionat el.

Preşedintele a mai spus că ceea ce se poate spune ,,cert” este că putem să punem management profesionalizat, şi nu politic la instituţiile de stat şi să ,,decăpuşăm” companiile. ,,Deci, ce se poate spune cert, şi asta este o chestiune de voinţă politică, este da, putem să punem management profesionalizat, şi nu management politic. Da, putem să decăpuşăm companiile. Dacă le vindem sau nu trebuie să avem client”, a punctat Băsescu.

,,Sigur, nu ne putem imagina că am putea să mai repetăm circul de la Oltchim care a fost un joc de-a privatizarea cu intenţia de a prinde un şoricel mic într-o capcană mare. Şi păcat că un guvern s-a pretat la asemenea jocuri. Că modificarea caietului de sarcini, să laşi să participe persoană fizică, numai nu a spus în caietul de sarcini, persoana fizică, Dan Diaconescu. Este clar că i-a fost dedicată ca să nu îl poată întreba nimeni nici de datoriile firmelor lui, nici de nimic, numai să vină la privatizare. O asemenea privatizare nu este privatizare şi toţi suntem de acord că un Combinat de talia Oltchimului poate fi privatizat cu un partener strategic, şi nu cu o persoană fizică”, a comentat preşedintele ţării.

Fiind întrebat dacă noul acord al FMI va relua o parte din obligaţiile pe care le are România în acest moment, Traian Băsescu a spus că da, dar acestea vor fi adaptate la realitatea din 2013 când va veni Fondul. ,,Le va relua ( noul acord o parte din obligaţiile pe care le are România acum n.r.), dar adaptate la realitatea de la începutul anului 2013 când va veni Fondul. Nimeni nu spune că nu trebuie privatizat CFR Marfă. Dar cum puteam să fiu de acord în CSAT să privatizăm CFR Marfă cu strigare? Când acolo îţi trebuie preselecţie, pe urmă licitaţie ca să găseşti un partener strategic care să îţi şi modernizeze compania de transport marfă a României”, a conchis preşedintele ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor