Băsescu: Dacă în timp ce sunt la un Consiliu, în România apare un dezastru, ce fac? Spun că eu nu pot veni pentru că aştept la ora 20 cursa TAROM?

Avion al companiei Tarom. (wikipedia.org)
Cristina Boiangiu
15.03.2013

Preşedintele Traian Băsescu a infirmat declaraţiile ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, care a afirmat că statul cheltuieşte şapte milioane de euro anual pentru aeronava prezidenţială şi a precizat că aceleaşi ar fi costurile şi dacă avionul ar sta în hangar. Este vorba despre aeronava TAROM Airbus A-130 care a fost închiriată pentru deplasările în străinătate ale şefului statului.

"Mi s-a părut atât de necinstit faptul că se spunea public: "cheltuim şapte milioane de euro pe an ca să meargă preşedintele cu el", cam acesta a fost mesajul. Păi, asta e o minciună, avionul acela, atât costă întreţinerea lui indiferent ce faci cu el. (...) Acel avion, în lipsa deciziei de a fi vândut, stătea în hangar cu aceste costuri. Faptul că atunci când aveam deplasări îl închiria Preşedinţia îi mai aducea un ban, altfel costurile tot erau pentru acel avion", a declarat Băsescu.

Preşedintele a mai invocat necesitatea ca, atunci când se întâmplă ceva grav în ţară, să poată ajunge cât se poate de repede în România şi să nu fie nevoit să aştepte o cursă de linie.

"Eu am următoarea problemă care ţine chiar de exercitarea mandatului. Spre exemplu, dacă în timp ce sunt la un Consiliu, Doamne fereşte, în România apare un dezastru. Ce fac? Spun că eu nu pot veni pentru că aştept la ora 20 cursa TAROM? Este nepermis pentru un preşedinte care are atribuţiunile pe care le are preşedintele României. Deci preşedintele României trebuie să fie capabil ca, unu, pe timpul zborului să aibă comunicaţiile pe avion, pentru că oricând se poate întâmpla ceva în NATO, cu trupele din teatrele de operaţii, oricând poate fi un dezastru. Preşedintele trebuie să fie în măsură să plece imediat spre ţară dacă apare un dezastru, o catastrofă, un cutremur, un eveniment. Nu poţi să spui pe urmă românilor ştiţi, nu am putut să vin să institui starea de urgenţă, să dau armatei dispoziţiile care trebuiau date, să mobilizez structurile de securitate pentru că nu am avut avion decât peste opt ore. Aşa ceva niciun preşedinte nu poate justifica", a afirmat Băsescu.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a precizat recent că TAROM are pierderi mari şi ar trebui să renunţe la aeronava prezidenţială Airbus A 310 care aduce pierderi anuale de şapte milioane de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor