Baschet masculin: Naţionala României, antrenată de bosniacul Ostojic, a început pregătirile pentru preliminariile CE 2013

(JOE KLAMAR / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
09.07.2012

Naţionala masculină de baschet a României s-a reunit duminică, sub conducerea noului selecţioner, bosniacul Mladen Ostojic, şi a început pregătirile pentru preliminariilor Campionatului European din 2013.

Ostojic, fost antrenor la Rapid Bucureşti, BCM U Piteşti şi CSM Bucureşti, s-a arătat bucuros că a fost ales selecţioner al echipei României şi a recunoscut că are un obiectiv dificil, calificarea la Eurobasket 2013.

"Sunt foarte fericit! Mereu îmi place să mă reîntorc în ţările în care am lucrat foarte bine. Am multe amintiri frumoase de-aici şi mulţi prieteni în jurul meu. Nu ştiu care au fost motivele, însă mă bucur foarte tare. Eram în Muntenegru. Am fost sunat cu câteva zile înainte şi am fost întrebat dacă aş accepta şi iată-mă acum, aici", a a declarat Ostojic pentru site-ul oficial al FR Baschet.

"Am lucrat în România pentru trei cluburi, aproximativ doi ani şi jumătate, suficient pentru a cunoaşte o parte din jucători. Pentru echipele anterioare cu care am colaborat am făcut scouting şi am mai mult decât informaţiile necesare. Cred că este un avantaj pentru mine că am antrenat în România", a mai spus Ostojic, care a crede că trebuie să existe realism în privinţa şanselor de calificarea la Campionatul European. "Speranţă mereu există, însă trebuie să fim realişti. Este o grupă grea, cu Bosnia-Herţegovina, Georgia, Olanda, Letonia. Este dificil, dar pentru fiecare antrenor obiectivul este să câştige fiecare meci. Cu această idee vom lucra şi vom încerca să câştigăm cât mai multe întâlniri".

Ostojic este la a doua experienţă ca selecţioner, după ce a antrenat naţionala Emiratelor Arabe Unite, şi consideră că "mereu este o onoare şi o plăcere să lucrezi pentru o echipă naţională. Consider că este un pas înainte pentru mine şi cred că am experienţa necesară pentru a gestiona aceasta situaţie".

"Provin din baschetul din fosta Iugoslavie. În 1982 m-am apucat de antrenorat şi sunt un tehnician care pune accent pe detalii, căruia îi place să promoveze tinerii jucători şi care încearcă să îi ajute în cursul pregătirii. Primul meu obiectiv este să creez o atmosfera bună în echipă. Cred că într-un mediu plăcut poţi obţine rezultate. Evident, ai nevoie de jucători buni, talentaţi, însă o atmosferă bună te ajută", a mai declarat Ostojic.

Lotul, care a efectuat luni vizita medicală, va începe un cantonament la Sibiu şi Mediaş, după care echipa reprezentativă va susţine turnee în Ucraina şi Israel, în care va înfrunta formaţii puternice precum Belarus, Belgia, Ucraina, Israel, Senegal.

Mladen Ostojic s-a născut pe 30 iulie 1957, la Sarajevo, are 1,90 m şi a evoluat pe postul de conducător de joc. A colaborat cu numeroase echipe, printre care BC Haifa (desemnat antrenorul anului în Israel în sezonul 1999-2000), Olympiakos Atena (antrenor secund), dar a antrenat şi în Dubai, Emiratele Arabe Unite, China.

Lotul aflat în pregătiri cuprinde jucătorii Vlad Moldoveanu (Benetton Treviso), Bogdan Ţibirnă (CSM Oradea), Andrei Daniel Căpuşan (CSU Ploieşti), Laszlo Emil Lazar (CSM Oradea), Cătălin Lucian Baciu (U-Mobitelco Cluj), Daniel Ionuţ Popescu (BCM U Piteşti), Ionuţ Florin Drăguşin (Gaz Metan Mediaş), Adrian Guţoaia (Gaz Metan Mediaş), Titus Nicoară (Gaz Metan Mediaş), Dragoş Mihai Andrei (BC Timişoara), Mihai Vlad Silvăşan (U-Mobitelco BT Cluj-Napoca), Mihail Octavian Paul (U-Mobitelco BT Cluj-Napoca), Teodor Gabriel Jucan (Gaz Metan Mediaş), Rareş Andrei Mandache (Gaz Metan Mediaş), Alexandru Lucian Olah (Northwestern University), Szabolcs Santa (U-Mobitelco BT Cluj-Napoca).

Primul meci din preliminariile CE 2013 va avea loc pe 15 august, la Sibiu, cu Olanda. Vor urma partidele cu Georgia pe 18 august (deplasare), cu Bosnia pe 24 august (Sibiu), pe 27 august cu Letonia (deplasare), pe 30 august cu Olanda (Amsterdam), pe 2 septembrie cu Georgia (Sibiu), pe 8 spetembrie cu Bosnia (deplasare) şi pe 11 septembrie cu Letonia (Sibiu).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor