Banca centrală a Chinei suspendă achiziţiile de aur pentru a patra lună consecutiv în august

Sediul Băncii Centrale a Chinei, în Beijing. (Mark RalstonAFP/Getty Images)
Redacţia
07.09.2024

Banca centrală a Chinei a renunţat la cumpărarea de aur pentru rezervele sale pentru a patra lună consecutiv, în august, potrivit datelor oficiale publicate sâmbătă şi citate de Reuters.

Rezervele de aur ale Chinei se situau la 72,8 milioane de uncii troy (n.r. - 1 uncie troy=31,1035gr) la sfârşitul lunii trecute. Cu toate acestea, valoarea rezervelor de aur a crescut la 182,98 miliarde USD, comparativ cu 176,64 miliarde USD la sfârşitul lunii iulie.

Preţul aurului a crescut în acest an, pe fondul speculaţiilor privind iminenţa reducerilor ratelor de dobândă în SUA şi datorită cererii pentru active de refugiu, determinate de incertitudinea geopolitică şi economică, băncile centrale realizând achiziţii semnificative.

Preţul aurului a crescut cu 21% până acum în acest an şi se află uşor sub nivelul record de 2.531,60 USD atins la 20 august.

Înainte de întreruperea achiziţiilor, Banca Populară a Chinei (PBOC) a cumpărat aur timp de 18 luni consecutive.

Banca centrală a fost cel mai mare cumpărător individual de aur din lume în 2023, iar decizia sa de a suspenda achiziţiile a contribuit la atenuarea cererii din partea investitorilor chinezi în ultimele luni.

Se aşteaptă ca PBOC să reia achiziţiile la un moment dat, în ciuda preţurilor ridicate, din motive politice mai degrabă decât economice, cum ar fi dorinţa de a reduce dependenţa de dolarul american ca activ de rezervă, a declarat Carsten Menke, analist la Julius Baer.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor