Aurescu: Ambasadorul din Belarus a fost rechemat. Cerem regimului Lukaşenko să nu mai preseze membrii UE

Bogdan Aurescu - gov.ro
Bogdan Aurescu - gov.ro (Epoch Times România)

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat, vineri, că ambasadorul României în Belarus, Viorel Moşanu, a fost rechemat pentru consultări, în semn de solidaritate cu Polonia şi Lituania. În plus, Aurescu a transmis regimului Lukaşenko că presiunea diplomatică asupra statelor membre ale UE nu va aduce rezultate pozitive.

“Am decis să îl rechemăm pe ambasadorul nostru din Belarus pentru consultări, în semn de solidaritate cu Lituania şi Polonia. Belarus trebuie să înţeleagă că aplicarea presiunii diplomatice pe statele membre ale Uniunii Europene nu va ajuta la derularea unui dialog şi nu va genera rezultate pozitive”, a precizat Aurescu într-un mesaj postat pe Twitter.

Anunţul lui Aurescu vine în condiţiile în care Polonia şi Lituania şi-au rechemat pentru consultări ambasadorii din Belarus, după ce Minskul a cerut celor două state să îşi reducă prezenţa diplomatică pe teritoriul său şi le-a acuzat că s-au amestecat în afacerile sale interne prin găzduirea de lideri exilaţi ai opoziţiei şi prin refuzul de a recunoaşte victoria preşedintelui Alexandr Lukaşenko în alegerile din 9 august.

Reamintim că Belarus este scena unei campanii intense de persecuţie politică, după ce oponenţii preşedintelui Lukaşenko au ieşit în stradă pentru a contesta rezultatul alegerilor. Comisia Electorală Centrală l-a declarat pe Lukaşenko învingător în alegeri cu 80% din sufragii şi câştigător al celui de-al şaselea mandat de preşedinte.

De asemenea, Lituania, Letonia şi Estonia au fost primele ţări ale Uniunii Europene care l-au sancţionat pe Lukaşenko şi pe alţi oficiali pentru presupuse fraude în timpul scrutinului prezidenţial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne