Antonescu promite din nou că va demisiona. În ce condiţii ar putea pleca

Congresul PNL, 22-23 Febroarie 2013, Bucureşti,România. În imagine, Crin Antonescu
Congresul PNL, 22-23 Febroarie 2013, Bucureşti,România. În imagine, Crin Antonescu (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
24.02.2013

Liderul liberal Crin Antonescu a obţinut sâmbătă un nou mandat în funcţia de preşedinte al PNL, după ce a fost reales cu 1.343 de voturi "pentru" şi 44 "împotrivă", 50 de voturi fiind declarate nule. Alături de Antonescu, partidul va mai fi condus de prim-vicepreşedinte, secretarul general, 15 vicepreşedinţi cu atribuţii executive şi alţi 16 vicepreşedinţi.

După realegere, Antonescu s-a declarat emoţionat la gândul că este ultima oară când participă la un Congres al partidului.

"Am, chiar şi de această dată - a câta oară? - emoţii, nu doar cauzate de recunuştinţa în faţa încrederii, ci mai ales cauzate de gândul că este ultima oară când particip, cel puţin ca preşedinte al PNL, la un Congres al partidului nostru", a precizat Antonescu.

Ulterior, liderul liberal a explicat la ce s-a referit atunci când a afirmat că acesta este ultimul congres pentru el. "Nu am limitare la numărul de mandate, dar am avut în vedere faptul că în intervalul de până la următorul Congres, cel din 2016, vor fi alegeri prezidenţiale în 2014, pe care, dacă le voi câştiga, voi deveni preşedintele Româiei, deci nu voi mai putea fi membru al PNL şi cu atât mai puţin preşedinte".

Antonescu s-a gândit şi la varianta în care nu va câştiga alegerile prezidenţiale şi a promis că se va retrage din partid.

"Dacă nu le voi câştiga, oricum mă voi retrage din conducerea PNL şi atunci deci acesta este ultimul congres al PNL la care am participat în calitate de preşedinte", a adăugat Antonescu.

Liderul liberal le-a mulţumit colegilor săi pentru vot, pentru tot ceea ce au împărţit şi i-au dat în ultimii 23 de ani.

"Avem un program, avem o conducere, avem o strategie. Aproape toate lucrurile care trebuia spuse şi care se puteau spune cred că s-au spus, aproape toate lucrurile rămân de făcut. Vom porni, sper, cu mai multă încredere, forţă, unitate, de mâine încolo, spre a le înfăptui", a afirmat Antonescu.

Preşedintele PNL s-a arătat încrezător în viitorul partidului şi a precizat că acesta va reuşi să facă din România un loc mai bun pentru aspiraţiile, valorile şi copiii românilor.

"Acest lucru mi-l doresc pentru mine, pentru dumneavoastră, pentru noi toţi, pentru toată România. Aşa să ne ajute Dumnezeu! Vom fi acolo unde ne dorim să fim, unde e dreptul noastru să fim dacă vom avea puterea de a crede, de a lupta, de a respecta mereu istoria noastră, tradiţia, valorile noastre", a concluzionat Antonescu.

Promisiune neonorată

Antonescu a mai promis o dată că îşi va da demisia şi se va retrage din viaţa politică, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Pe 6 iulie 2012, în ziua în care a fost suspendat din funcţie preşedintele Traian Băsescu, Antonescu a declarat: "Dacă poporul nu-l va demite pe Traian Băsescu, eu, Crin Antonescu, mă retrag definitiv din viaţa politică". În urma referendumului de pe 29 iulie, Băsescu nu a fost demis pentru că nu s-a întrunit cvorumul necesar pentru ca scrutinul să fie declarata valid.

Ulterior, Antonescu a venit cu unele explicaţii pentru a justifica faptul că nu s-a ţinut de cuvânt, dar declaraţiile sale anterioare din plenul Parlamentului au rămas mărturie.

"În ciuda tensiunii, e una dintre cele mai frumoase zile ale vieţii politice româneşti şi ale vietii parlamentare. Azi, indiferent cu ce verdict politic vom pleca, nu dăm nicio lovitură de stat, nu atacăm nicio instituţie. Constituţia le dă dreptul românilor să-şi aleagă un preşedinte care să fie garant, moderator, reprezentant al tuturor. În ultimii trei ani, România nu a avut preşedinte, pentru că nu a avut garant decât pentru camarila coruptă a domniei sale şi a PDL, nu a avut moderator între puterile statului. Şi cum putea avea, pentru că s-a transformat în singura putere a acestui stat? S-a considerat statul însuşi. Azi (n.r. 6 iulie 2012) ne cam despărţim. Dacă poporul nu-l va demite pe Traian Băsescu la referendum, eu, Crin Antonescu, mă retrag definitiv din viaţa politică. Dar ne urez să apucăm o justiţie independentă în România, iar dv. să prindeţi un preşedinte atât de bun încât să fie bun şi pentru dv.", a declarat Antonescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor