Alexander Lukaşenko aprobă o lege care distruge libertatea presei

Alexander Lukaşenko
Alexander Lukaşenko (Valery Sharifulin\TASS via Getty Images)

Dictatorul Alexander Lukaşenko a semnat, luni, o lege care restricţionează activităţile de presă şi permite închiderea publicaţiilor fără o decizie judecătorească.

Mişcarea preşedintelui bielorus a survenit la o zi după arestarea unui proeminent jurnalist de opoziţie în timpul unui zbor comercial care a fost deviat cu avioane militare către capitala bielorusă pe motivul unei presupuse ameninţări cu bombă.

Arestarea jurnalistului Roman Protasevici şi deturnarea zborului companiei Rynair au fost condamnate de ţările occidentale şi au atras din nou atenţia asupra represiunii desfăşurate de Bielorusia asupra presei.

Conform noii legi, publicaţiilor le este interzis să transmită rapoarte în direct despre adunări de masă neautorizate. De asemenea, permite Ministerului Informaţiei să dispună închiderea unei publicaţii. Anterior, închiderea presei necesita o decizie judecătorească.

Alte restricţii includ interzicerea publicării rezultatelor sondajelor de opinie care nu sunt autorizate de guvern.

"Aceasta este cea mai represivă lege privind mass-media din Europa, care transformă activitatea jurnaliştilor din Bielorusia într-un câmp minat", a spus Andrei Bastunets, preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor din Bielorusia, potrivit Reuters.

Proteste pe scară largă au zguduit Bielorusia timp de mai multe săptămâni în august 2020, în urma unor alegeri considerate frauduloase, câştigate oficial de Lukaşenko. Regimul de la Minsk a acţionat cu brutalitate pentru a stinge demonstraţiile, arestând peste 30.000 de persoane, multe dintre ele bătute de poliţie. Au fost semnalate cazuri de tortură în arestul poliţiei şi chiar ucideri ale protestatarilor.

Bielorusia reprimă în mod constant jurnaliştii, blocând inclusiv site-uri web importante de ştiri.