Japonia inundată de flori de cireş

Sakura, festivalul primăverii întrupate în florile de cireş, Tokio, 1 aprilie 2014
Sakura, festivalul primăverii întrupate în florile de cireş, Tokio, 1 aprilie 2014 (ARMEND NIMANI/AFP/Getty Images)

A venit vremea florilor de cireş. În culturile asiatice, această floare se bucură de o apreciere deosebită. Pe când floarea de cireş reprezintă în China frumuseţea feminină, în Japonia ea simbolizează mai degrabă natura efemeră a vieţii.

Sakura este numele florii cireşului japonez din familia Prunus. Viaţa scurtă a acestor flori şi frumuseţea lor delicată a fost asociată foarte des cu efemeritatea vieţii umane, din acest motiv florile cireşilor sakura sunt încărcate de simbolism şi sunt foarte des folosite în arta japoneză, manga, anime, filme, muzică, etc. Este atât de populară încât a ajuns să fie imprimată chiar şi pe produsele de larg consum precum kimono-urile, hârtia pentru corespondenţă sau pe farfurii.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, sakura a fost folosită de autorităţile japoneze pentru întreţinerea sentimentelor naţionaliste şi militariste în rândul populaţiei. Piloţii kamikaze îşi pictau câteodată flori de sakura pe fuselajul avioanelor sau luau cu ei crengi de sakura. Simbolismul legat de Japonia este într-atât de puternic încât, de exemplu, în Coreea cu prilejul aniversării a 50 de ani de la eliberarea de sub ocupaţia japoneză, autorităţile coreene au tăiat toţi pomii sakura din grădina Palatului Gyeongbok din Seul care fuseseră plantaţi de autorităţile coloniale japoneze.

Hanami este obiceiul tradiţional japonez de a privi florile ume ( Prunus mume, cais japonez) sau sakura. Poate însemna simplul privit al florilor sau un picnic sub cireşii înfloriţi. Perioada ideală este, depinzând de regiune, de la sfârşitul lunii martie până la începutul lunii mai, şi durează în fiecare regiune cam o săptămână-două.

Sakurazensen (lit. "frontul sakura", prezicerea perioadei ideale pentru hanami) este anunţată în fiecare an de către Institutul Meteorologic japonez, şi este urmărită cu atenţie de către cei care planifică picnicuri hanami. Picnicurile pot avea loc atât în timpul zilei cât şi în timpul serii, caz în care se numesc yozakura. În unele parcuri sunt atârnate temporar lanterne de hârtie pentru yozakura

Vă poftim la un Hanami virtual prin fotoslide-ul de mai sus.