Michael Efler despre TTIP. Acorduri care slăbesc statele, dând noi puteri corporatiilor

Se încarcă player-ul...

La Fân Fest am avut ocazia să luăm un interviu cu Dr. Michael Efler, din partea ONG-ului german Mehr Demokratie, care a ţinut o conferinţă despre TTIP şi primejdiile pe care le aduce statelor europene.

Extrem de necunoscut în România, TTIP - Transatlantic Treaty for Investment Partnership este un acord în curs de perfectare între SUA şi UE, menit să dea noi puteri corporaţiilor şi investitorilor. În special îngrijorătoare sunt mecanismele de reglementare a disputelor dintre investitori şi stat (în cazul acesta statele membre ale UE), care permit corporaţiilor să aducă în faţa unor curţi private de arbitraj orice stat ce introduce legislaţie care are ca efect secundar diminuarea profiturilor investitorului.

Asemenea clauze ar putea, de exemplu, permite oricărei companii americane să aducă România în faţa unei curţi de arbitraj, dacă guvernul ridică, de exemplu, salariul minim pe economie.

Clauzele de acest gen au fost percepute de activiştii pro-democraţie ca o nouă creştere a puterii corporaţiilor şi diminuare a suveranităţii statelor europene.

 

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale