Liiceanu: Pe vremea lui Băsescu s-a născut un război civil româno-român. Ura, împinsă la o altitudine înspăimântătoare

Se încarcă player-ul...

Geneza urii în perioada tranziţiei s-a născut în jurul unei situaţii conjuncturale – Traian Băsescu ca preşedinte, a remarcat filozoful Gabriel Liiceanu, la Bookfest, la lansarea volumului "Anii Urii", a lui Horia Roman Patapievici.

Filozoful a afirmat că Patapievici, pe lângă faptul că face o adevărată fenomenologie a urii, face o analiză a articulaţiilor politice ale perioadei de tranziţie, tabloul perioadei de tranziţie, şi îl centrează înăuntrul unei secvenţe istorice care se suprapune cu primul mandat al preşedintelui Băsescu.

"Întrucât asta este una dintre molimele cele mai tari în care am trăit până în 2014, şi din 2007, discuţia asta înspăimântătoare care s-a purtat în jurul preşedintelui ţării şi a felului în care s-a născut un război civil româno-român, ăsta este focarul de la care pleacă Patapievici pentru a explica ce s-a întâmplat cu noi şi cum a fost cu putinţă această perioadă absolut neverosimilă pe care am trăit-o. Cum s-a putut împărţi ţara în jurul unui personaj care conducea ţara în momentul ăla în două tabere care erau capabile să se sfâşie între ele şi care au împins ura la o altitudine înspăimântătoare. (...)

Ceea ce este interesant pentru cei care îşi pun întrebarea – voi cei care l-aţi sprijinit în demersurile lui prime, ce spuneţi la sfârşit când personajul cu pricina care a creat în jurul lui această furtună a pasiunilor a schimbat chipul, a făcut un zig-zag, care a dezorientat pe mulţi care crezuseră în coerenţa absolută a personajului şi cum Horia Roman Patapievici care a fost scuipat şi urât de moarte ca unul dintre intelectualii lui Băsescu explică întregul traseu al personajului. Ei bine, toată treaba asta se găseşte în această primă parte a cărţii", a afirmat Liiceanu.