Zhang Liang, unul din cei trei Magnifici ai dinastiei Han

Zhang Liang cunoscut pentru toleranţă şi respect faţă de persoanele în etate
Zhang Liang cunoscut pentru toleranţă şi respect faţă de persoanele în etate (Ilustraţie de Catherine Chang / Epoch Times)

Zhang Liang (196 î.Hr.) împreună cu Han Xin şi Xiao He au fost cunoscuţi ca "Cei trei Magnifici ai dinastiei Han". Din toate istoriile despre Zhang, o legendă este bine cunoscută. Când era tânăr, într-o zi cu vânt şi ninsoare a zărit un bătrân aşezat lângă un pod. Bătrânul a scăpat intenţionat pantoful jos şi l-a rugat pe Zhang Liang să-l ridice din râu. Zhang Liang a făcut-o. Mai mult decât atât, a îngenuncheat la picioarele bătrânului şi i-a pus pantoful.

Văzând respectul lui Zhang Liang pentru cei în etate, bătrânul a zâmbit şi i-a spus Zhang Liang să se întâlnească dimineaţa următoare. A doua zi, Zhang Liang a mers acolo înainte de ivirea zorilor, dar l-a găsit pe bătrân în aşteptare. Acesta l-a acuzat că a făcut un om în vârstă să aştepte, şi l-a rugat să revină a doua zi. Deşi Zhang Liang s-a dus în următoarea zi mai devreme, acelaşi lucru s-a întâmplat din nou. A treia zi, Zhang Liang a mers la miezul nopţii şi a aşteptat până când bătrânul a venit. De data aceasta, bătrânul a fost mulţumit şi i-a dat o carte scrisă de un înţelept.

După citirea şi studierea cărţii, Zhang Liang a devenit cunoscut pentru modul său de gândire strategică şi flexibilitate în mânuirea situaţiilor schimbătoare. Mai târziu el a fost ministrul şi consilierul lui Liu Bang, împăratul dinastiei Han. Era foarte apreciat pentru capacitatea de a "câştiga bătălia, fără a ieşi din cortul de comandă de la mii de kilometri distanţă". Pe lângă talentul său de strateg militar, el a fost de asemenea cunoscut pentru toleranţă şi respect faţă de persoanele în etate.

Zhang Liang provenea dintr-o familie bogată din statul Han. Timp de cinci generaţii, strămoşii săi au servit statul Han. Mai târziu, statul Han a fost ruinat de Qin Shi Huang, fondatorul dinastiei Qin. Pentru a răzbuna dispariţia statului său, Zhang a angajat asasini pentru a-l omorî pe Qin Shi Huang, dar a eşuat, astfel că a trebuit să se ascundă în alt stat. Un deceniu mai târziu, a devenit consilierul lui Liu Bang, primul împărat al dinastiei Han. Strategiile sale l-au ajutat pe Liu Bang să învingă regimul lui Qin Shi Huang.

Când Liu Bang a cucerit capitala statului Qin, el a fost atras de comorile şi femeile frumoase de la palat şi intenţiona să rămână acolo. Zhang Liang l-a avertizat pe Liu Bang să nu rămână, ca să evite riscul de a fi tratat ca cineva care urmăreşte un stil de viaţă luxos şi care susţine perpetuarea faptelor rele. Liu Bang a ascultat sfatul lui Zhang şi a părăsit palatul. Ca urmare Liu Bang a câştigat sprijinul deplin al oamenilor Qin şi în cele din urmă a urcat pe tron. Când situaţia dinastiei Han a devenit relativ stabilă, Zhang Liang s-a retras şi a început să practice taoismul.

Zhang Liang a experimentat schimbări de la bogat la sărac, de la Duce la fugar, şi de la un oficial ereditar la un civil obisnuit. Mai târziu, lipsit de ataşamentul pentru putere, faimă sau lux, şi-a dat demisia pentru a practica taoismul.

Zhang Liang a fost clasat ca unul dintre cei " Trei Magnifici ai dinastiei Han", şi a fost considerat ca model de consiliere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură