Yue Yi - un politician înţelept şi general model

Yue Yi, un politician înţelept şi general model.
Yue Yi, un politician înţelept şi general model. (Ilustraţie de Zhiching Chen, Epoch Times)

Yue Yi a fost general al statului Yan în timpul perioadei statelor beligerante şi maestru atât al peniţei, cât şi al sabiei.

În timpul lui, statul Qi era puternic şi avea un teritoriu vast, iar ducele de Qi era brutal şi deseori invada statele vecine. Folosindu-şi talentul politic şi abilităţile diplomatice, Yue Yi l-a ajutat pe ducele de Yan să stabilească o alianţă cu alte cinci state (Zhao, Chu, Han, Wei, Qin) împotriva statului Qi, şi el a fost desemnat cel mai înalt comandant al forţelor comune ale celor şase state pentru a ataca Qi.

Operaţiunea a avut aşa un succes că în jumătate de an, şaptezeci de localităţi ale regatului Qi au fost cucerite. Ulterior toate trupele alianţei, cu excepţia lui Yan s-au întors în statele lor, iar Yue Yi a rămas în Qi să continue războiul cu ultimele două cetăţi.

Cu toate acestea, după trei ani de luptă, Yue Yi nu a putut cuceri cele două oraşe rămase. Cineva a încercat să-l convingă pe ducele de Yan că Yue Yi ar putea dori să devină el însuşi Duce de Qi şi îşi prelungeşte în mod deliberat şederea sa în Qi, pentru a obţine sprijinul cetăţenilor Qi.

Ducele de Yan a răspuns: "Yue Yi merită titlul de Duce pentru realizările şi contribuţia sa." Apoi a decis să acorde titlul de Duce de Qi lui Yue Yi, dar a fost refuzat de acesta cu mare recunoştinţă.

După ce Ducele de Yan a murit, fiul său l-a înlocuit. Ştiind despre conflictul dintre Duce şi Yue Yi, Generalul Tian Dan de Qi s-a folosit de această ocazie pentru a lansa zvonul din nou. Noul Rege de Yan, care deja îl suspecta pe Yue Yi, a crezut zvonul şi l-a înlocuit cu un alt general. Lui Yue Yi i s-a ordonat să se întoarcă în Yan. Cunoscând părerea ostilă a noului Duce despre el, Yue Yi a căutat adăpost spre vest în statul Zhao.

Mai târziu Tian Dan de Qi a învins trupele conduse de noul general de Yan, şi a recuperat, de asemenea, cele şaptezeci de localităţi pierdute anterior în faţa armatei alianţei.

Noul Duce de Yan a regretat că a greşit faţă de Yue Yi, dar, de asemenea, s-a îngrijorat că ducele de Zhao putea profita de situaţia lui Yue Yi prin angajarea lui în scopul atacării statului Yan. Deci, Ducele a trimis o scrisoare lui Yue Yi prin care îl învinuia că nu apreciază bunătatea şi încrederea tatălui său.

În scrisoarea de răspuns Yue Yi spune: "Scriu această scrisoare Maiestăţii Voastre, în speranţa de a clarifica o istorisire falsă spusă de persoanele apropiate vouă". El a explicat apoi că numai cu sprijinul şi încrederea Ducelui cei talentaţi ar putea aduce contribuţii mari statului. Şi-a exprimat loialitatea faţă de Ducele anterior, precum şi frustrarea şi regretul privind operaţia militară eşuată din cauza interferenţelor noului Duce. El a afirmat că nu vrea să moară în zadar din acuzaţii fabricate.

Yue Yi şi-a exprimat în continuare încrederea lui în toleranţă. Deşi a fost nedreptăţit de către tânărul Duce, el nu ar fi răspândit istorisiri neplăcute în încercarea de a-şi păstra reputaţia, în plus a promis că nu-l va învinui pe Duce şi nu-i va purta pică.

Pentru tot restul vieţii YueYi s-a ţinut de promisiunea din această scrisoare şi a continuat repararea relaţiilor dintre Yan şi Zhao. Generaţiile ulterioare l-au respectat pe Yue Yi ca pe "cel mai mare general din China", pentru umanitate, înţelepciune şi diplomaţia sa faţă de statele vecine, pentru cunoştinţele profunde de astronomie, geografie şi filosofie socială.