Yoshihide Suga devine noul premier al Japoniei

Yoshihide Suga, noul premier al Japoniei
Yoshihide Suga, noul premier al Japoniei (AZUHIRO NOGI/AFP/Getty Images)

Noul preşedinte al Partidului Liberal Democrat din Japonia, Yoshihide Suga, a fost confirmat miercuri ca prim-ministru al ţării.

Procedura de vot a fost transmisă în direct pe site-ul camerei inferioare a Dietei Naţionale, parlamentul Japoniei. 314 legislatori au votat pentru Suga; în total, 462 buletine de vot au fost recunoscute drept valabile.

Camera superioară a parlamentului japonez a confirmat, de asemenea, candidatura lui Suga; un total de 142 din 240 buletine de vot valabile pentru camera superioară l-au susţinut pe Suga.

Camera Reprezentanţilor s-a întrunit, miercuri, într-o sesiune extraordinară pentru a alege un nou prim-ministru care să formeze guvernul.

La începutul zilei, Kyodo raportase că întregul guvern al Japoniei a demisionat. Potrivit agenţiei de ştiri japoneze, fiecare ministru a depus cerere relevantă celui mai longeviv premier japonez, Shinzo Abe.

Yoshihide Suga a ocupat funcţia de secretar şef al cabinetului premierului Shinzo Abe. Necesitatea alegerii unui nou prim-ministru a apărut la sfârşitul lunii august, după ce Abe şi-a anunţat intenţia de a demisiona motivând cu o boală cronică.

Abe a rămas în funcţie până la alegerea noului şef al cabinetului.

Noul secretar şef al cabinetului japonez, Katsunobu Kato, a dezvăluit miercuri noua componenţă, care a fost formată după demisia lui Shinzo Abe din funcţia de prim-ministru şi numirea lui Yoshihide Suga.

Toshimitsu Motegi a păstrat postul de ministru de Externe. Hiroshi Kajiyama, care era ministru al Economiei, Comerţului şi Industriei japoneze şi-a păstrat de asemenea, postul, după cum este şi cazul lui Taro Aso, care va rămâne ministrul Finanţelor în noul cabinet.

Fratele mai mic al lui Abe, Nobuo Kishi, l-a înlocuit pe Taro Kono în funcţia de ministru al Apărării. La rândul său, Kono a fost numit în funcţia de ministru al Reformei Administrative.

Presa japoneză a raportat luni că Suga anunţase că îl va păstra pe Taro Aso în funcţia de vicepremier şi şef de finanţe în noul său cabinet.