Yoshihide Suga devine noul premier al Japoniei

Yoshihide Suga, noul premier al Japoniei
Yoshihide Suga, noul premier al Japoniei (AZUHIRO NOGI/AFP/Getty Images)

Noul preşedinte al Partidului Liberal Democrat din Japonia, Yoshihide Suga, a fost confirmat miercuri ca prim-ministru al ţării.

Procedura de vot a fost transmisă în direct pe site-ul camerei inferioare a Dietei Naţionale, parlamentul Japoniei. 314 legislatori au votat pentru Suga; în total, 462 buletine de vot au fost recunoscute drept valabile.

Camera superioară a parlamentului japonez a confirmat, de asemenea, candidatura lui Suga; un total de 142 din 240 buletine de vot valabile pentru camera superioară l-au susţinut pe Suga.

Camera Reprezentanţilor s-a întrunit, miercuri, într-o sesiune extraordinară pentru a alege un nou prim-ministru care să formeze guvernul.

La începutul zilei, Kyodo raportase că întregul guvern al Japoniei a demisionat. Potrivit agenţiei de ştiri japoneze, fiecare ministru a depus cerere relevantă celui mai longeviv premier japonez, Shinzo Abe.

Yoshihide Suga a ocupat funcţia de secretar şef al cabinetului premierului Shinzo Abe. Necesitatea alegerii unui nou prim-ministru a apărut la sfârşitul lunii august, după ce Abe şi-a anunţat intenţia de a demisiona motivând cu o boală cronică.

Abe a rămas în funcţie până la alegerea noului şef al cabinetului.

Noul secretar şef al cabinetului japonez, Katsunobu Kato, a dezvăluit miercuri noua componenţă, care a fost formată după demisia lui Shinzo Abe din funcţia de prim-ministru şi numirea lui Yoshihide Suga.

Toshimitsu Motegi a păstrat postul de ministru de Externe. Hiroshi Kajiyama, care era ministru al Economiei, Comerţului şi Industriei japoneze şi-a păstrat de asemenea, postul, după cum este şi cazul lui Taro Aso, care va rămâne ministrul Finanţelor în noul cabinet.

Fratele mai mic al lui Abe, Nobuo Kishi, l-a înlocuit pe Taro Kono în funcţia de ministru al Apărării. La rândul său, Kono a fost numit în funcţia de ministru al Reformei Administrative.

Presa japoneză a raportat luni că Suga anunţase că îl va păstra pe Taro Aso în funcţia de vicepremier şi şef de finanţe în noul său cabinet.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe