YanYing - prim-ministrul ingenios al statului Qi

YanYing, primul ministru cunoscut pentru spontaneitate
YanYing, primul ministru cunoscut pentru spontaneitate (Ilustraţie de Blue Hsiao Epoch Times)

YanYing a fost un prim-ministru faimos datorită isteţimii şi onestităţii sale, care a servit consecutiv trei Duci ai statului Qi în perioada de Primăvară şi Toamnă.

Istoria afirmaă că e vremuri, ducele Qi era în sinea lui mândru de un ministru slugarnic şi lăuda armonia de la curte. La aceasta Yan Ying a răspuns: "Acest ministru îţi este servil indiferent dacă ai dreptate sau nu. Nu este "armonie ", ci "duplicat". Prea multă linguşire îţi poate stimula aroganţa. Ce beneficiu ar aduce asta statului nostru? Servilismul lui este ca şi cum ai turna apă peste apă, niciun gust, ca şi cum mai multe instrumente muzicale sunt într-un singur ton, nu există niciun farmec." Auzind acestea, ducele Qi a spus: "Nu e de mirare că YanYing are reputaţia că este curajos şi loial faţă de stat. Sunt norocos să am un asemenea ministru loial".

În ciuda staturii sale mici, YanYing era un orator de renume, cu replici isteţe. Când Yan Ying a vizitat statul Chu în calitate de ambasador al statului Qi, ducele de Chu a planificat să-l umilească închizând porţile principale ale oraşului şi rugându-l pe Yan Ying să se târască printr-o mică gaură în zidul oraşului. Yang Ying glumind a spus: "Poate Ducele de Chu să-mi confirme că vizitez un stat de câini? Dacă e aşa, mă voi târî prin această gaură pentru câini". Auzind acestea, Ducele a fost nevoit să dea ordin gărzilor să deschidă poarta principală.

“Să vină un pitic ca ambasador la noi? Statul Qi este în criză de oameni? Ca să vorbeşti cu oricine în statul nostru, va trebui să te uiţi în sus" l-a ridiculizat Ducele de Chu, când l-a întâlnit pe YanYing în curte."Qi este plin de oameni talentaţi şi eu sunt departe de ei, dar avem o regulă, cei care sunt mai puţin talentaţi trebuie să viziteze statele mai puţin decente. Aşa că iată-mă aici", a replicat Yan Ying. Ducele de Chu a încercat mai târziu de mai multe ori să-l umilească pe Yang Ying, dar toate încercările sale au eşuat şi reputaţia de om ingenios a lui Yan Ying s-a răspândit şi mai mult.

Pe lângă faptul că Yan Ying a fost loial statutului său, el a fost credincios căsătoriei sale toată viaţa. Pe când Yan Ying era prim-ministru, Ducele de Qi s-a gândit să-i propună să se căsătorească cu fiica sa, astfel încât într-o zi s-a dus să-l viziteze acasă. În timpul cinei, ducele a spus: "Soţia ta este acum bătrână şi urâtă, ce spui dacă fiica mea ar deveni soţia ta, astfel casa ta va fi binecuvântată". Yan a răspuns cu respect: "Vă mulţumesc mult pentru propunere. Soţia mea a fost tânără şi frumoasă când m-am căsătorit cu ea. Am promis să avem grijă unul de altul. Mi-e teamă ca nu pot s-o părăsesc pentru că a îmbătrânit, între timp eu sunt, de asemenea, bătrân şi urât". Deci, el a respins propunerea ducelui.

Yan Ying a fost nu numai o persoană ingenioasă, ci, de asemenea, un ministru virtuos şi loial. El adesea sfătuia conducătorii statului Qi folosind metafore, pentru a se asigura că sfatul bun este considerat în beneficiul statului. Statul Qi a fost apreciat în mod deosebit de către alţi duci datorită lui Yan Ying.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură