SUA neaga diferentierile legate de furnizarea de petrol catre Coreea de Nord

Statele Unite au reafirmat ca partile implicate in discutiile prezidate de China referitoare la programul nuclear al Coreei de Nord au hotarat sa opreasca furnizarea de energie catre Pyongyang pana cand acesta va accepta un plan de verificare al etapelor dezarmarii. Dar oficialii americani spun ca furnizarile de petrol rusesc, care se desfasoara deja, vor continua.

Departamentul de Stat declara ca doua transporturi rusesti, unul care o sa fie furnizat saptamana aceasta si altul comndat deja, vor fi trimise in Coreea de Nord. Dar alte transporturi sunt de neconceput atata timp cat Pyongyang refuza sa accepte un protocol de control pentru a confirma ca a renuntat la facilitatile sale nucleare.

Discutiile din Beijing au esuat saptamana trecuta, odata cu refuzul Coreei de Nord de a accepta planul de verificare acceptat de celelalte cinci parti in legatura cu declararea programului nuclear facut de Pyongyang in iunie.

Coreea de Nord este in curs de a dezafecta complexul in care se afla reactorul nuclear care producea plutoniu pentru arsenalul mic de arme nucleare al Coreei de Nord in schimbul furnizarii de petrol de catre celelalte parti care au participat la discutii.

Administratia Bush a declarat saptamana trecuta ca furnizarile de petrol au fost suspendate datorita impasului verificarii.

Rusia face un bine referitor la acordul stabilit anterior

Dar, de cand Rusia a comunicat ca va face furnizarile stabilite, Coreea de Sud a sugerat ca ar putea face la fel.

Mai tarziu, un oficial al Departamentului de Stat din Washington a declarat ca Rusia nu va mai face furnizari si Coreea de Sud va suporta suspendarea.

La o conferinta de presa purtatorul de cuvant delegat de Departamentul de Stat, Robert Wood, a afirmat ca exista o intelegere de baza intre parti potrivit careia furnizarea de petrol nu poate continua in aceste conditii.

“Nu este vorba despre un acord scris, formal. Dar cu siguranta este o intelegere care a rezultat in urma discutiilor de la Beijing, ca in lipsa acestui protocol de verificare, este de neconceput ca oamenii sa continue aceste furnizari”, afirma Wood. ”Inca o data, ne aflam intr-un proces de actiune pentru actiune, si vrem ca nordul sa aprobe acest protocol de control. Toate celelalte parti l-au acceptat”.

Reactorul Yongbyon o sa fie dezafectat in schimbul petrolului

In baza acordului finalizat anul trecut, Coreea de Nord trebuia sa primeasca un million de tone de petrol pentru ca in schimb sa dezafecteze complexul reactorului Yongbyon.

Mai mult de jumatate din petrol a fost furnizat de SUA , Coreea de sud , Rusia si China. Japonia, celalalt participant la discutii nu a furnizat petrol deoarece afirma ca Pyongyang nu a raspuns inca corespunzator in legatura cu cetatenii japonezi rapiti de agenti nord-coreeni in anii ’80.

Coreea de nord a indicat in ultimele zile ca o sa incetineasca procesul de dezafectare a Yongbyon datorita stoparii furnizarilor, dar purtatorul de cuvant Wood afirma ca nu s-a observat nici o schimbare in procesul de dezasamblare.