Vremea rea devastează Marea Britanie şi Irlanda – peste 300.000 de persoane au rămas în beznă

Furtună în sudul Angliei, 27 octombrie 2013.
Furtună în sudul Angliei, 27 octombrie 2013. (LEON NEAL / AFP / Getty Images)

Furtunile puternice şi intemperiile prelungite au provocat în Marea Britanie şi Irlanda una din cele mai grave crize ale ultimelor decenii, peste 300.000 de locuinţe fiind rămase fără curent iar apele mai multor râuri inundând oraşele din vecinătate, notează BBC.

Situaţia nu pare să se îmbunătăţească nici în zilele ce vor urma, centrul meteorologic al BCC avertizând că în următoarele zile va ploua cât într-o lună. Cele mai afectate oraşe au fost cele din centrul şi sudul ţării, precum Hereford, Worcester, Egham, Staines şi Datchet.

În Irlanda, ploile şi vântul foarte puternic, cu viteze record de până la 170 de kilometri pe oră, au lăsat aproximat 260.000 de case fără curent electric. Aceasta este considerată cea mai gravă pană de curent din ţară în ultimii 15 ani. Până acum, daunele provocate de intemperii au fost estimate la aproximativ 1,2 miliarde de euro, conform Sky News.

"Furtunile de astăzi (miercuri –n.r.) au cauzat daune materiale semnificative. Încercăm să găsim o soluţie pentru această situaţie", a precizat Jerry O'Sullivan, din partea companiei de energie electrică Power Supplier ESB Networks.

În Yorkshire şi nord-estul Angliei cursele de tren au fost anulate din cauza copacilor ce au căzut pe şinele de tren iar multe alte regiuni se confruntă cu întârzieri de lungă durată ale trenurilor. Multe şosele au fost de asemenea blocate din cauza inundaţiilor sau a copacilor dărâmaţi de rafalele puternice de vânt.

Agenţia naţională de Mediu a emis peste 350 de alerte de inundaţii grave pentru teritoriile din sudul şi centrul Angliei. Nivelul râului Tamisa a atins cote alarmante, iar mai multe guri de evacuare au răbufnit. De-a lungul acestuia, peste 1.000 de locuinţe au fost evacuate, forţele de urgenţă britanice ridicând mai multe baraje pentru stoparea apelor. În zilele următoare, există riscul ca râurile Severn şi Wye să se reverse de asemenea. Ploile din ultimele două luni au determinat cetăţenii din zonele Staines şi Egham să părăsească peste 6.000 de locuinţe iar numărul acestora continuă să crească.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe