Vosganian: Legea energiei transformă ANRE într-o companie prezidenţială

Epoch Times România
22.03.2012

Varujan Vosganian spune că prin Legea energiei ANRE devine o companie prezidenţială, deoarece şeful statului primeşte dreptul de a-i numi pe preşedintele, vicepreşedintele, iar preşedintele Autorităţii numeşte la rându-i câţiva membri în Comitetul de Reglementare din cadrul ANRE.

“Proiectul legii energiei nu răspunde anumitor teme importante. Printre acestea, definirea consumatorului vulnerabil şi nu există niciun fel de răspuns al Guvernului la Consiliul Economic şi Social european în ceea ce priveşte definiţia sărăciei energetice în România, un concept fundamental fără de care nu putem duce la îndeplinire calendarul de liberalizare. Acest proiect amână rezolvarea acestor teme, lăsându-le pe seama guvernelor viitoare”, a declarat fostul ministru PNL al Economiei.

Vosganian a explicat că prin Legea energiei se înfiinţează o autoritate prezidenţială de supraveghere în domeniul energetic. “Probabil că cel mai grav aspect al acestui proiect de lege este felul în care este abordată ANRE. Potrivit proiectului de lege, preşedintele, vicepreşedintele şi cei 5 membri ai consiliului sunt numiţi de către preşedintele României. Toţi membrii conducerii unei instituţii sunt numiţi de preşedinte. Iar dacă ne uităm la criteriile de selectare a acestora, 90% din cei care activează în domeniul energetic corespund, pentru că este nevoie de 5 ani de experinţă în domeniul eenrgetic sau în mediul de afaceri. Mai mult, ei nu pot fi schimbaţi decât pentru incompatbilitate sau dacă încalcă legile ţării. Prin această lege vom avea o autoritate prezidenţială de supraveghere în domeniul energetic. ANRE devine un fel de companie prezidenţială în care preşedintele stabileşte cum este reglementat domeniul”, a precizat senatorul liberal.

Potrivit proiectului noii legi a energiei, care a fost avizată vineri de Guvern, preşedintele şi vicepreşedintele ANRE sunt numiţi de preşedintele României pentru o perioadă de şase ani, candidaţii fiind propuşi de Guvern.

Totodată, Comitetul de Reglementare din cadrul ANRE - care ia cele mai importante decizii în interiorul Autorităţii - este format din preşedintele ANRE, vicepreşedintele instituţiei şi cinci consilieri de reglementare, din rândul personalului ANRE. Din cei cinci consilieri de reglementare, trei sunt numiţi pentru o perioadă de şapte ani la propunerea preşedintelui ANRE, iar ceilalţi doi au mandat de cinci ani, la propunerea ministrului de resort, adică a ministrului Economiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor