Vlad Alexandrescu, după ce s-a ales praful de dosarul "Ţăndărei": Poliţiştii mi-au împărtăşit furia şi neputinţa lor

Senatorul USR Vlad Alexandrescu (d)
Senatorul USR Vlad Alexandrescu (d) (Epoch Times Romania)

Statul român ar fi putut să arate că e gata să-i protejeze pe cei vulnerabili, în schimb, la apelul judecat în dosarul "Ţăndărei", Curtea de Apel Târgu-Mureş a decis că dreptatea poate să mai aştepte, şi-a exprimat revolta fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu, după decizia definitivă a instanţei de a-i achita, după 10 ani de tergiversări, pe toţi cei 25 de inculpaţi pe motiv că "fapta nu există".

"Am discutat acum câteva luni cu poliţiştii români din Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională şi mi-au împărtăşit furia şi neputinţa lor la aflarea achitării celor pe care au reuşit în cele din urmă să-i prindă. În urma insistenţelor societăţii civile, parchetul a făcut apel. Aşteptau şi ei ca şi mine verdictul de azi. Începând din 2002, gruparea din Ţăndărei a traficat un număr mare de copii români, până la 10.000, conform lui Bernie Gravett, fost inspector şef al Poliţiei Metropolitane din Londra. Aceştia ajungeau la cerşit în ţări vestice, mutaţi dintr-un stat într-altul: Spania, Italia, Franţa, Norvegia – dar mai ales Marea Britanie. Astfel, gruparea din Ţăndărei strângea aproximativ 160.000 de euro pe an pentru fiecare copil traficat. Copiii proveneau din comunităţi marginalizate, fără acces la servicii de bază de educaţie şi sănătate. Pentru a acoperi cheltuielile necesare plecării peste graniţă, familiile făceau un împrumut iniţial de 1.000 de euro, la care se adauga dobânda", a afirmat Vlad Alexandrescu.

Astfel, a continuat fostul ministru, oamenii ajungeau să fie subjugaţi de o mafie locală care le transforma copiii în sclavi şi îi ţinea sub control printr-un sistem de camătă.

Potrivit senatorului USR, Comisia Europeană a investit un milion de euro în ceea ce avea să revină prima operaţiune împotriva traficului de persoane între două state membre. Aproximativ 300 de poliţişti români şi britanici au ajuns în localitatea Ţăndărei, unde au găsit teancuri de bani, lingouri de aur, certificate de naştere şi arme – inclusiv AK47 – ascunse în podele.

"În Marea Britanie, 100 de persoane au fost condamnate pentru trafic, spălare de bani, fraudă cu ajutoare sociale, documente falsificate şi neglijenţă faţă de copii. În România, după un proces cu peste 200 de părţi implicate, care s-a întins pe parcursul a nouă ani, la audierea cu numărul 53, toţi cei 26 de acuzaţi au fost achitaţi. Aproape trei sferturi dintre victimele traficului de persoane din Uniunea Europeană provin din România, conform datelor Comisiei Europene", a declarat Vlad Alexandrescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne