Viorel Hrebenciuc, condamnat la 2 ani de închisoare cu executare

Doi ani de închisoare cu executare a primit Viorel Hrebenciuc în dosarul uriaşelor retrocedări de păduri din Bacău, mai puţin de 6 luni per 10.000 ha retrocedate ilegal.
Victor Hrebenciuc
Victor Hrebenciuc (Epoch Times România)

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a fost condamnat miercuri, în primă instanţă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor de păduri. Fiul fostei "eminenţe cenuşii" a PSD, Andrei Hrebenciuc a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Procurorii ceruseră în acest proces ce vizează retrocedarea ilegală a 43.000 de hectare de pădure pedeapsa maximă pentru Viorel Hrebenciuc, respectiv 12 ani de închisoare.

Reamintim că Viorel Hrebenciuc este acuzat în dosarul retrocedărilor de păduri de infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, constând în cazul de faţă în 43.000 de hectare de pădure.

Pe lângă Viorel Hrebenciuc au fost trimişi în judecată şi fiul acestuia, Andrei, precum şi fostul deputat Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu, Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiar a peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău, judecătorul Lorand András Ordog, de la Tribunalul Covasna, fostul şef al Romsilva Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam, de la Tribunalul Braşov, soţia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Rodica Gabriela Zaharia şi Iulian Durlan.

Dosarul retrocedărilor de păduri

Potrivit DNA, peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău au fost retrocedate în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani.

Grupul infracţional ar fi fost constituit în aprilie 2013, de Viorel Hrebenciuc, împreună cu Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu, care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Gheorghe Paltin Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

Din 10 ianuarie este cercetat în dosar şi senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, în cazul căruia procurorii DNA Braşov au luat măsura controlului judiciar, până în 8 februarie, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Iniţial, procurorii i-au adus la cunoştinţă că este acuzat că ar fi stabilit să primească 2,5 milioane de euro, pentru intervenţii privind retrocedarea în cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, banii fiind disimulaţi prin încheierea unui contract de asistenţă juridică. Chiuariu ar fi discutat să intervină la funcţionari de la Comisia Judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar din Prefectura Bacău, RNP Romsilva - Direcţia Silvică Bacău şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bacău, "cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna".

În 15 ianuarie, procurorii au extins urmărirea penală în cazul lui Tudor Chiuariu, acuzându-l că i-a cerut trei milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru a obţine pentru acesta din urmă, prin traficarea influenţei asupra unor funcţionari din judeţul Bacău, un teren de aproximativ 6.000 de hectare de pădure.