Violenţe la graniţa dintre Grecia şi Turcia - migranţii sirieni în drum spre Europa

Confruntări la graniţa dintre Grecia şi Turcia
Confruntări la graniţa dintre Grecia şi Turcia (Captură video, Youtube)

Forţele de ordine ale Greciei au folosit gaze lacrimogene pentru a stăviliă sute de migranţi care încercau să treacă graniţa cu Turcia, sâmbătă.

Grecia, care are relaţii tensionate cu Turcia, a acuzat Ankara că a trimis migranţii către postul de frontieră într-un „atac” organizat şi a spus că le va bloca trecerea.

Turcia a declarat joi că va permite sutelor de mii de solicitanţi de azil sirieni de pe teritoriul său să plece către Europa, după ce un atac aerian efectuat de Rusia a ucis 33 de soldaţi turci.

Mulţimi de refugiaţi au părut să se îndrepte către graniţele terestre şi maritime ale Greciei, care au fost porţi de intrare pe teritoriul UE pentru sute de mii de solicitanţi de azil în Europa în 2015 şi 2016.

„Ei (migranţii) nu au venit aici de unii singuri. Sunt trimişi şi sunt folosiţi de vecinul nostru (Turcia)”, a declarat ministrul grec de Interne, Michalis Chrisohoidis jurnaliştilor din apropierea oraşului Kastanies de la graniţa Greciei.

"Grecia ... s-a confruntat cu o tentativă organizată, de masă şi ilegală de încălcare a frontierelor şi a rezistat acestei încercări", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Stelios Petsas, adăugând că până sâmbătă dimineaţa autorităţile au împiedicat peste 4.000 de persoane să intre în Grecia.

Criza este primul mare test politic pentru premierul elen Kyriakos Mitsotakis, care a fost ales în iulie şi a promis o poziţie mai dură asupra imigraţiei.

Uniunea Europeană a declarat că sprijină Grecia şi pe vecinul său Bulgaria, care de asemenea are frontieră comună cu Turcia, pentru protejarea frontierelor blocului.

Aproape 1 milion de refugiaţi şi migranţi au trecut dn Turcia în insulele Greciei în 2015, dar această rută a fost închisă în urma unui pact UE-Turcia din martie 2016. În cadrul acordului, Ankara a convenit să contribuie la stoparea fluxului de migranţi care traversează Europa în schimbul unui ajutor financiar de câteva miliarde de euro.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE este gata să implice agenţia de frontieră Frontex pentru a ajuta la controlul frontierei terestre.

Erdogan a declarat că sâmbătă aproximativ 18.000 de migranţi au trecut deja din Turcia în Europa. Vorbind la Istanbul, el nu a furnizat dovezi pentru acest număr, dar a spus că numărul va creşte.

Bulgaria a declarat că nu a observat intrări ale migranţilor.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a plasat numărul de persoane de-a lungul graniţei greco-turce la 13.000.

Peste noapte, manifestanţii au aruncat bucăţi de lemn aprins către poliţia din Kastanies. Poliţia a lansat gaze lacrimogene pentru a nu înainta oamenii. Kastanies se află la aproximativ 900 km nord-est de Atena.

Grecia a solicitat o întâlnire de urgenţă a miniştrilor afacerilor externe ale UE pentru a discuta problema migranţilor, a spus o sursă diplomatică.

Un videoclip Reuters arăta zeci de oameni la un moment dat, unii aruncându-şi sacii peste un gard de trei metri acoperit cu sârmă ghimpată de-a lungul graniţei greceşti din provincia vestică Edirne a Turciei.

Grecia a declarat deja că va consolida controalele la frontieră pentru a preveni coronavirusul să ajungă în insule din Marea Egee, unde mii de migranţi trăiesc în condiţii mizere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe