VIDEO. Europarlamentarul Luhan: Valorile de centru dreapta sunt cele care stimulează creşterea şi progresul, nu subvenţia, nu mâna întinsă şi nu cerşetoria

Petru Constantin Luhan
Petru Constantin Luhan (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Europarlamentarul PDL Petru Luhan a atras atenţia asupra decalajelor mari care există, în punct de vedere economic, între ţările din Uniunea Europeană şi a spus că e necesară o politică de coeziune eficientă pentru a mai reduce din diferenţe. Declaraţiile au fost făcute la Congresul Partidului Popular European, care a avut loc la Bucureşti, în perioada 17-18 octombrie.

Luhan a apreciat faptul că popularii europeni au ales Bucureştiul ca loc de organizare a congresului lor, "lucru ce dovedeşte foarte clar că România contează pentru UE, aşa precum şi UE contează foarte mult pentru România". Luhan a participat la o dezbatere pe tema leadership-ului în UE, la care a prezentat un element nou.

"Dezbaterea s-a focusat foarte mult pe politicieni şi abilităţile acestora, pe sistemele de vot din UE care sunt foarte diferite, dar şi pe ceea ce înseamnă leadership moral în relaţia cu cetăţenii. Eu am venit cu un element de noutate, respectiv acela că leadership înseamnă pentru mine şi a fi lider în anumite arii economice la nivel global şi, din punctul meu de vedere, acest lucru se poate realiza printr-o politică de coeziune eficientă în cadrul UE, în condiţiile în care diferenţa dintre cea mai bogată şi cea mai săracă regiune a UE este de 13 ori în ceea ce priveşte produsul intern brut pe cap de locuitor. Cu alte cuvinte, trebuie să devenim puternici în interiorul UE pentru a deveni competitivi la nivel global", a apreciat Luhan.

Europarlamentul a notat că este necesară o politică de coeziune eficientă, prin alocarea şi utilizarea eficientă a fondurilor UE, ceea ce în momentul de faţă nu se întâmplă în România. O măsură care ar trebui luată este eficientizarea regulamentelor pentru a absorbi bani europeni, sprijinul acordat IMM-urilor pentru a investi cât mai mult şi fonduri alocate pentru cercetare, dezvoltare şi inovare.

Luhan a mai insistat pentru libera circulaţie a forţei de muncă, inclusiv a celei din România, care încă are restricţii în nouă state membre UE. "Dacă aceste premise vor fi îndeplinite şi vom reuşi să găsim cadrul legal şi cadrul financiar favorabil, ne vom dezvolta mult mai uşor şi într-un timp mult mai scurt, vom deveni competitivi la nivel global şi asta va dovedi că vom fi lideri la nivel global", a precizat europarlamentarul.

Valorile europene

Luhan a declarat că toată construcţia europeană are la bază valori, "de aceea atunci când USL a încălcat principiile statului de drept, aţi văzut că toţi europenii s-au sesizat instantaneu".

"Toată construcţia europeană, de 63 de ani, se bazează pe valori. Din fericire valorile de centru dreapta sunt cele care stimulează creşterea şi progresul, nu subvenţia şi nu mâna întinsă şi nu cerşetoria şi nu nemunca, cum din păcate, trebuie spus, o fac valorile de centru stânga, respectiv socialiştii. Familia popularilor europeni se implică foarte mult în modernizarea UE prin muncă, prin investiţii în arii care creează locuri de muncă şi, mai mult decât atât, în ceea ce priveşte moralitatea există o pregnantă componentă în PPE, alături de creştin-democraţie, creştinismul şi moralitatea sunt elemente de bază în politica de centru dreapta a PPE. În România, cred că trebuie să informăm din ce în ce mai bine cetăţenii despre aceste valori", a afirmat eurodeputatul.

Luhan a atras atenţia că în China se poate vorbi despre diferenţe în ceea ce priveşte moralitatea, faţă de UE, mai ales la nivel de piaţă internă.

Ascultaţi în interviul înregistrat care vor fi avantajele deschiderii pieţei muncii în Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne