Victor Ponta şi dezincriminarea conflictului de interese

Premierul Victor Ponta
Premierul Victor Ponta (Epoch Times România)

Întâmplător sau nu, unul dintre controversatele proiecte de lege care vizează modificarea Codului Penal şi a celui de Procedură Penală, marea majoritate marca PSD, dezincriminează, în parte, conflictul de interese - exact infracţiunea pe care Victor Ponta se presupune că ar fi săvârşit-o în calitate de prim-ministru şi care îi poate atrage suspendarea din funcţie.

Pe lângă fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, infracţiuni care le-ar fi comis în calitate de avocat, premierul Victor Ponta este acuzat şi de conflict de interese pe motiv că l-a numit de trei ori ministru pe Dan Şova în Cabinetul său, în condiţiile în care a beneficiase în trecut de foloase din partea acestuia, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) şi dreptul de folosinţa gratuită a unui autoturism.

Pentru această ultimă infracţiune, preşedintele Klaus Iohannis poate dispune suspendarea din funcţie a premierului Ponta însă asta doar în cazul în care Camera Deputaţilor dă undă verde începerii urmăririi penale pe numele său. În timp ce situaţia înaintează, conform procedurilor, în această direcţie, la fel înaintează în circuitul legislativ şi un proiect de lege iniţiat de cinci parlamentari PSD care, odată adoptat, îl va scăpa pe premier de răspunderea penală pentru această faptă.

Adoptată tacit de Senat, iniţiativa legislativă a social-democraţilor de modificare Codul Penal, în sensul dezincriminării conflictului de interese, se află acum în comisii la Camera Deputaţilor şi prevede că o persoană poate ocupa o funcţie "indiferent în ce modalitate şi sub ce formă se realizează aceasta".

Deşi dezincriminarea conflictului de interese i-ar putea servi de minune lui Victor Ponta, odată modificat Codul Penal în această direcţie consecinţele vor fi dezastruoase. Experta anticorupţie Laura Ştefan a atras atenţia că, dacă se operează această schimbare, toţi angajaţii statului îşi vor putea angaja liniştiţi rudele, "deci ne întoarcem la rude şi în universităţi şi în spitale şi în şcoli şi în primării şi peste tot".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne