Victor Ponta: Realitatea Media, aflată în insolvenţă, se bucură de protecţia şi sprijinul PNL

Victor Ponta
Victor Ponta (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
08.09.2015

Premierul Victor Ponta le-a adresat o scrisoare deschisă şefilor PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, în care le atrage atenţia că postul Realitatea TV, care "se bucură de protecţia şi sprijinul Partidului Naţional Liberal", are datorii uriaşe la bugetul de stat.

Scrisoarea lui Ponta

"Stimaţi lideri politici reprezentanţi ai opoziţiei parlamentare, lupta împotriva evaziunii fiscale este (din punctul meu de vedere, dar şi al interesului public) la fel de importantă ca şi lupta împotriva corupţiei! În ultimii 4 ani, doar prin combaterea evaziunii, încasările la bugetul de stat au crescut cu peste 4 miliarde de Euro (comparativ - primele 8 luni din anul 2015 faţă de perioada similară din 2012). Adoptarea de către Parlament a noului Cod al Insolvenţei a reprezentat un ajutor important în acest sens.

Doresc însă, în acest context, să vă atrag atenţia asupra unei societăţi comerciale care eludează grav prevederile legale şi obligaţiile fiscale - afirmând însă, în acelaşi timp, că se bucură de protecţia şi sprijinul Partidului Naţional Liberal, pe care cu onoare îl reprezentaţi.

Azi, 8 septembrie 2015, se împlinesc exact 4 ani de când SC "Realitatea Media" SA a fost declarată în stare de insolvenţă. La momentul declarării insolvenţei, datoriile către Bugetul de stat consolidat erau în sumă de 36,04 milioane RON. La 4 ani de la acel moment, respectiva societate nu doar că nu a plătit nimic din datorie, dar a acumulat în plus 56,59 milioane de RON (neplătind nimic din datoriile curente pe care orice altă firmă sau persoană fizică le achită conform legii). În total, datoriile actuale către Bugetul de stat consolidat sunt azi de 92,63 milioane RON (peste 20 milioane Euro) şi în fiecare zi se acumulează noi sume!

ANAF a întreprins toate măsurile legale posibile (cerere faliment la Tribunalul Bucureşti Secţia a VII-a civilă, sesizare penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sesizare CSM) însă toate acestea au rămas fără efect concret până în prezent, fiind "în lucru" (ceea ce evident că arată o disfuncţionalitate în activitatea judecătorului sindic responsabil).

În toată această perioadă, însă, reprezentanţii SC "Realitatea Media" SA au afirmat public că se bucură de "protecţia" PNL, deoarece sprijină activitatea partidului dvs. şi critică activitatea Guvernului şi a celorlalte formaţiuni politice. Precizez că activitatea editorială a postului de televiziune aparţinând respectivei societăţi îmi este total indiferentă, fiind atribuţia Consiliului Naţional al Audiovizualului să verifice aceste aspecte legale.

Ceea ce însă este în obligaţia ANAF şi reprezintă o prioritate absolută a Guvernului este combaterea evaziunii fiscale şi tratamentul egal al tuturor contribuabililor. În ţara noastră trebuie să înceteze vechea separaţie între cei care plătesc corect taxe şi impozite (inclusiv firme aflate în competiţie directă) şi "şmecherii cu protecţie politică", cei care îşi permit timp de 4 ani să nu plătească niciun leu din obligaţiile legale către bugetul de stat! în plus, impunitatea respectivului contribuabil faţă de sancţiunile normale în cazuri grave de evaziune fiscală este un mesaj extrem de negativ şi distorsionează grav competiţia corectă pe piaţa media.

Având în vedere situaţia creată prin afirmaţiile reprezentanţilor societăţii respective şi prin sprijinul constant al partidului dvs. faţă de activitatea acestora, vă adresez public două întrebări concrete:

1. Consideraţi că SC "Realitatea Media" SA trebuie să plătească cei 92.63 milioane RON (peste 20 milioane Euro) datoraţi la bugetul consolidat de stat, sume acumulate prin neplata timp de 4 ani a taxelor şi impozitelor datorate? Da sau Nu (fără "dacă" şi "parcă").

2. În cazul în care partidul dvs. va ajunge la guvernare, veţi continua eforturile legale ale ANAF de recuperare a acestei sume uriaşe sau veţi considera că aceştia trebuie "iertaţi" ca un fel de recompensă pe care trebuie să o acordaţi pentru sprijinul politic pe care partidul dvs. îl primeşte în această perioadă? Da sau Nu?

Ţinând cont de suma importantă (peste 20 milioane Euro), de timpul lung scurs (4 ani) şi mai ales de importanţa subiectului în discuţie pentru milioanele de cetăţeni şi de firme care plătesc cu onestitate taxele şi impozitele legale, vă rog să îmi răspundeţi în mod responsabil şi nu politicianist. Vă ataşez alăturat tabelul detaliat cu datoriile la zi şi sunt gata să vă pun la dispoziţie orice alte date consideraţi necesare. Vă mulţumesc anticipat pentru răspunsurile dvs."

Replica liberalilor

"Nu e în fişa postului meu dacă o televiziune a făcut evaziune fiscală. Noi ştim că premierul e acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani şi e ciudat că tocmai el să ne trimită nouă răvaşe să luăm act de anumite lucruri. Aşa cum Băsescu era obsedat de Antena 3, aşa e Ponta obsedat de Realitatea Media.

Vrea să mute atenţia de la Sorin Oprescu şi de la ceea ce i se întâmplă lui, că e acuzat de evaziune fiscală. Nu e datoria mea să verific acuzaţiile premierului. ANAF-ul e în subordinea premierului, el trebuie să verifice. Nu poate fi acuzată Opoziţia că o instituţie pe care o coordonează premierul nu-şi face treburile", a declarat Alina Gorghiu, la Antena 3.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor