Victor Ciobanu: Eu cred că peste 90 la sută dintre cetăţeni nu ştiu că vor vota cu patru buletine

Urnă de vot (R. Moldova)
Urnă de vot (R. Moldova) (cec.md)
Maria Maevschi
28.01.2019

Sistemul electoral mixt, prin intermediul căruia urmează să voteze cetăţenii Republicii Moldova la alegerile parlamentare din 24 februarie, este, în opinia analistului politic Victor Ciobanu, o harababură. Mai mult decât atât, acesta a susţinut că majoritatea cetăţenilor habar nu au cum să voteze, iau cei mai mulţi nu ştiu că vor vota cu patru buletine.

Ciobanu a menţionat în context că pe lângă sistemul mixt de vot, partidul de la guvernare a mai venit şi cu ideea referendumului în aceeaşi zi cu alegerile, aceasta nefiind decât o „găselniţă a PD-ului”.

„Eu mi-am expus din start această idee, că aceasta a fost pur şi simplu un vehicul electoral inventat care nu va avea nicio finalitate, una că este consultativ, căci dacă ţineau cu adevărat la acest referendum nu aveau decât să-l voteze cu socialiştii în Parlament şi deja mergeam la alegeri cu 61 de deputaţi.

Încă o modalitate de a face campanie în afara campaniei. Toată ţara este împânzită de aceste panouri publicitare cu trei trandafiri - PDM pentru Moldova - în care, în mod întâmplător apar mutrele candidaţilor exact pe circumscripţiile respective”, a declarat Victor Ciobanu în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Făcând referire la alegerile prezidenţiale şi la faptul că o mare parte dintre cetăţenii de peste hotare nu au reuşit să voteze din cauza cozilor interminabile la secţiile de votare, Ciobanu a menţionat că inventând acest referendum viteza de procesare a unui alegător se va micşora de patru ori, având în vedere timpul de procesare pentru patru buletine, „şi eu de aici sunt convins că trebuie de explicat foarte simplu că referendumul este o făcătură”.

Trebuie renunţat în general, sau chiar boicotat acest referendum, şi nu de participat la el, a adăugat expertul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor