Victor Chirilă: Dodon devine o problemă nu doar pentru Occident şi Republica Moldova, dar şi pentru Federaţia Rusă

Victor Chirilă, Director Executiv, Foreign Policy Association, Chişinau
Victor Chirilă, Director Executiv, Foreign Policy Association, Chişinau (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Participarea preşedintelui moldovean Dodon la parada din Piaţa Roşie de la Moscova alături de Vladimir Putin, este, potrivit directorului executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă, doar o încercare de a-şi încuraja electoratul, şi de a le arăta că el este cel mai bun să-i reprezinte, luând în considerare faptul că la 1 noiembrie în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidenţiale.

Cu siguranţă, va mobiliza electoratul său, dar nicidecum nu va câştiga mai mulţi votanţi în urma acestui eveniment, a punctat Chirilă, adăugând că oamenii totuşi înţeleg ce se întâmplă, plecarea lui Dodon la paradă în timp ce Republica Moldova şi societatea geme de COVID-19 nu a fost bine pentru el şi va plăti mult la viitoarele alegeri.

Deşi Dodon poate crede că a câştigat în urma vizitei sale la Moscova, de fapt, acesta nu a făcut decât să dea un semnal prost Parteneriatului Estic şi vecinilor Republicii Moldova, în special Ucrainei, consideră expertul în politică externă.

„Politicienii Dodon, Chicu se autoizolează printr-o politică externă negândită, prin paşi politici negândiţi, prin servilismul lor faţă de Federaţia Rusă cu orice preţ, neţinând cont de anumite realităţi din regiune şi din capitalele vecine. Nu mă aşteptam la ceva extraordinar din partea dlui Dodon. Dl Dodon este în totalmente controlat de Federaţia Rusă”, a declarat Chirilă într-un interviu pentru Europa Liberă.

Mai mult decât atât, potrivit acestuia, Federaţia Rusia nu este încântată de performanţele preşedintelui Dodon din ultimul an şi, mai ales, în ultimele luni.

„Este un politician care devine o problemă nu doar pentru Occident, nu doar pentru Republica Moldova, dar şi pentru Federaţia Rusă, pentru că Federaţia Rusă nu cred că are interesul să se certe din cauza lui cu Occidentul. Federaţia Rusă, de asemenea, vrea să se apropie de Occident, dar nu să se îndepărteze, are nevoie de investiţii, de tehnologii, are nevoie să scape de sancţiuni, dar dl Dodon şi prim-ministrul său Chicu nicidecum nu contribuie la o astfel de atmosferă”, a adăugat expertul APE.

De asemenea, a menţionat acesta, ultimele sondaje arată că ratingul preşedintelui Dodon este în scădere şi dacă lucrurile vor continua să se degradeze în Republica Moldova în contextul pandemiei, a crizei sociale şi economice care se aprofundează, şi al celei politice, s-ar putea ca Federaţia Rusă să vrea să-l sacrifice pe Dodon şi să găsească un nou candidat, un înlocuitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe