Victimă a abuzurilor sexuale se retrage din Comisia Pontificală pentru Protejarea Minorilor

O membră a unei comisii ce îi oferă Papei Francisc consiliere privind modul în care ar trebui să înlăture abuzurile sexuale din Biserica Catolică a demisionat invocând rezistenţa din interiorul Vaticanului pentru astfel de schimbări.
Două fetiţe într-o biserică.
Două fetiţe într-o biserică. (Captură Foto)

Marie Collins, o femeie irlandeză care a fost ea însăşi victimă a abuzurilor clericale, a declarat că, de fapt, Comisia Specială din care a demisionat a avut de înfruntat în mod constat diverse impedimente, “în ciuda faptului că Papa a aprobat toate recomandările”.

“Încă există bărbaţi în centralul bisericii, în Curia, în Roma, în administraţia bisericii care au în vedere alte motive înainte să coopereze cu Comisia pentru protejarea minorilor”, a declarat Collins.

Cunoscută oficial sub numele de Comisia Pontificală pentru Protejarea Minorilor, aceasta a fost înfiinţată în 2014 de către Papă. Conform ziarului National Catholic Reporter, decizia lui Collins de a demisiona ar putea submina credibilitatea comisiei.

“În prezent, Comisia care este însărcinată să vorbească despre abuzurilor sexuale în sânul clerului nu are în componenţa sa niciun supravieţuitor al acestor abuzuri. Câteva persoane au declarat că este greu de imaginat că această Comisie va avea credibilitate, atunci când vorbeşte despre abuzurile sexuale din rândul preoţimii, dacă nu există niciun supravieţuitor în componenţa Comisiei”, a declarat jurnalistul Joshua McElwee.

În februarie 2016, britanicul Peter Saunders, cel de-al doilea membru al Comisiei care a suferit la rândul său abuzuri sexuale comise de membri ai clerului, şi-a luat concediu după ce a criticat în repetate rânduri activitatea comisiei. Nu este clar dacă se va întoarce.

Saunders şi Collins au ameninţat că vor demisiona încă din februarie 2015 dacă episcopii nu vor răspunde pentru muşamalizarea abuzurilor sexuale excesive sau pentru eşecul lor în prevenirea unor astfel de cazuri.

Iniţiativa din 2014 a Papei Francisc a fost o încercare de a redresa imaginea pătată a Bisericii Catolice în faţa unei istorii îndelungate de abuzuri sexuale comise împotriva minorilor.

Mii de cazuri de abuzuri sexuale şi fizice comise de preoţi împotriva tinerilor au ieşit la iveală în multe locuri din lume în anii recenţi, în condiţiile în care diverse investigaţii au încurajat victimele să iasă în cele din urmă în faţă şi să facă publice plângerile lor.

Grupurile de susţinere a victimelor au atacat în repetate rânduri Vaticanul pentru răspunsul său la această criză izbucnită iniţial în SUA în 2002, susţinând că mai mulţi Papi succesivi au eşuat să înţeleagă gravitatea situaţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe